open-navfaktor-logo
search
Trebinje
Osmero djece završilo u bolnici, jedno na kisiku: Ljekari sumnjaju na trovanje inhlacionim agensom
Osmero djece koje je danas u poslijepodnevnim satima primljeno u bolnicu u Trebinju, zbog sumnji na trovanje, stabilnog su zdravstvenog stanja.
12.07.2023. u 18:17
get url
text

Sedmero djece trenutno je sa roditeljima, dok je jedno dijete još uvijek na kisiku, potvrdila je za nezavisne, načelnica Odjeljenja za pedijatriju Bolnice Trebinje Ljiljana Buha, koja je dodala da se zasad sumnja na trovanje, ali da uzrok nije poznat.

- Djeca su imala kliničke znake trovanja inhlacionim agensom nepoznatog porijekla. Ne znamo zašto i kako su se javili takvi klinički znaci. Oni su jako brzo klinički zbrinuti, u roku od 15 minuta svi su dobili potrebnu terapiju, sva na kisiku, sva na veni - kazala je Buha.

Kazala je da su djeca boravila u Gradu Sunca u Trebinju, ali nije željela potvrditi da se radi o navodnom trovanju hlorom.

- Čime je trovanje uzrokovano, to ne možemo znati. Svi inhalacioni toksini imaju vrlo slične kliničke znake i samim tim mi ne možemo reći - navela je Buha.

Dodala je kako u ovom trenutku se ne može pretpostaviti šta se dalje može desiti, da li se radi o nekom lakšem, srednjem ili težem trovanju, iz razloga što se kod te djece u narednih šest, osam sati pa čak i 24 sata mogu eventualno razviti različite tegobe, od endema pluća, upala ili drugi znaci.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.