open-navfaktor-logo
search
Sastanci bez rezultata
"Osmorka" nema zajednički stav: Hoće li se prolongirati izbor delegata za Dom naroda BiH?
U Sarajevu će danas u 12 sati početi konstituirajuća sjednica Doma naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine.  
17.01.2023. u 10:04
get url
text

VEZANI TEKST - Danas konstituiranje Doma naroda Parlamenta FBiH: Hoće li izabrati rukovodstvo i dati HDZ-u četvrtog delegata

Jedna od tačaka dnevnog reda je i izbor delegata u Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH. Dom naroda FBiH bira ukupno 10 delegata za Dom naroda BiH, po pet Bošnjaka i pet Hrvata (pet dolazi iz Narodne skupštine bh. entiteta Republika Srpska).

Prema nezvaničnim informacijama, predstavnici "Osmorke" proteklih nekoliko dana imali su intenzivne razgovore, što zvanične, što nezvanične, a tema je bila za koga glasati kada su u pitanju delegati iz reda hrvatskog naroda za državni Dom naroda. 

Odranije su se pojavile spekulacije da će "Osmorka" isporučiti HDZ-u četvrtog delegata, što je čelnik ove stranke Dragan Čović na određeni način jučer i najavio. Kako nezvanično saznajemo, "Osmorka" nije se uspjela dogovoriti, odnosno nemaju zajednički, jedinstveni stav.

Prema ovom scenariju, danas će biti predloženi delegati za Dom naroda BiH, ali se neće glasati. Sjednica će biti prekinuta, odlučivanje će se prolongirati za desetak dana, dok se vidi razvoj situacije kada je u pitanju formiranje vlasti na svim nivoima, kazao je naš izvor.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.