open-navfaktor-logo
search
Mnogo toga poručio
"Osmorka" od bošnjačke napredovala do sarajevske reprezentacije: Čović neće dati da se HDZ-u govori da je UZP
Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović komentirao je konstituirajuću sjednicu Doma naroda Parlamenta Federacije BiH i ponudio svoje mišljenje o izazovima sa kojima smatra da će se suočiti stranke "Osmorke".
18.01.2023. u 21:42
get url
text

- Mislim da sve što radimo posljednja dva mjeseca ide po planu. Ispunjava se ono što je naša agenda i u kantonima, na nivou FBiH i na državnom nivou. Zadovoljan sam i Domom naroda. Uvjeren sam da će izdržati, ali objektivno govoreći mi ćemo uvijek biti testirani. Oni moraju sazrijevati, taj miks političkih opcija koji se veže za sarajevsku političku scenu. Danas preuzimaju odgovornost za vlast u BiH i populizam mora nestati. Mislim da će ih to učvrstiti - kazao je Čović za RTV HB.

Tako je "Osmorka" od "bošnjačke reprezentacije" kako ih je Čović donedavno nazivao, ili pak "muslimanske" što je rječnik lidera SNSD-a Milorada Dodika, napredovala do "miksa političkih opcija iz Sarajeva".

Čović je govorio i o sporazumu "Osmorke", HDZ-a i SNSD-a kojim se predviđa da se izborni zakon mijenja u roku od šest mjeseci nakon formiranja vlasti, kao i da li je to prvi test za "Osmorku" i HDZ. 

- Bit će ispit, ali smo se jednostavno dogovorili da taj termin od šest mjeseci koristimo. To je realno vrijeme. Mislim da su sadašnji partneri i način na koji smo se postavili pravi, nikome nećemo dati da sa BiH spekulira i da nam govori da smo UZP. Uvjeren sam da je to dostatno jer samo moramo riješiti dvije stvari, Dom naroda i hrvatskog člana Predsjedništva. Uvjeren sam da neće biti nužno otvarati neke velike pregovore. Čim napravimo Vladu FBiH, taj rok počinje teći. Svi modeli su završeni, samo je pitanje kako to uraditi. Razgovori iz Neuma i Sarajeva kriju odgovore. To su ograničene izmjene Ustava i izbora članova Predsjedništva čime dajemo novi zamah BiH jer nema šanse da se nekome da da uzima Hrvatima. Dat će se to složiti - rekao je on. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.