open-navfaktor-logo
search
Konstituirajuća sjednica
"Osmorka" predložila rukovodstvo Zastupničkog doma FBiH, SDA se buni jer nema nikog od Bošnjaka
Klubovi stranaka u Zastupničkom domu FBiH na današnjoj konstituirajućoj sjednici su predložili, i to Naša stranka, da predsjedavajuća ovog doma bude Mirjana Marinković-Lepić, a dopredsjedavajuća prema prijedlogu SBiH iz reda ostalih Edina Gabela. Obje stranke pripadaju koaliciji "Osmorka".
01.12.2022. u 15:31
get url
text

Sa ovim prijedlogom se nisu složili iz SDA zamjerajući što u rukovodstvo Zastupničkog doma nije predložen niko iz reda Bošnjaka, te smatrajući da treba sačekati da se implementira izborna volja građana.

Protiv prijedloga za predsjedavajuću i dopredsjedavajuću bila je i Demokratska fronta kazavši da za ovakve prijedloge neće glasati.

- Cijenimio da je poželjno implementirati izborne rezultate jer još nisu izabrani delegati u Dom naroda iz kantonalnih skupština. Također, treba sačekati zasjedanje Ustavnog suda BiH po apelaciji člana Predsjedništva BiH Željka Komšića. Zabrinjavajuće je da u rukovodstvo nije predviđen niko iz reda bošnjačkog naroda – kazao je zastupnik Adnan Efendić (SDA) zatraživši pauzu. 

Govorio je i Salko Zildžić (SDA) koji je obraćajući se zastupnicima iz HDZ-a rekao kako su u prošlom sazivu bili protiv ovakvog izbora rukovodstva.

- Šta se promijenilo? Šta su vam oni sa kojima ste u koaliciji dali, šta vam je "Osmorka" ponudila zauzvrat? Ako jeste ono što mi smatramo da jeste, to je izdaja građanske Bosne i Hercegovine. Možete izabrati rukovodstvo, ali ono će kratko sjediti. Napravili ste matematičku koaliciju da maknete izbornu pobjedu – rekao je Zildžić.

Mahir Mešalić iz DF-a je rekao u ime kluba da će glasati protiv jer nije završena implementacija izbornih rezultata do kraja.

Damir Mašić (SDP) je rekao da mogu davati koliko žele pauza, ali da će se na kraju izabrati rukovodstvo.

Ipak je data pauza od pola sata. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.