open-navfaktor-logo
search
Šta će odlučiti
"Osmorka" se sastaje u Konjicu, prijeti li raspad koalicije zbog tolerisanja Dodikove politike
U Konjicu će se danas održati sastanak stranaka koje čine "Osmorku", a najvažniji razlog za okupljanje lidera koalicije je prijetnja Narodnog evropskog saveza i Stranke za Bosnu i Hercegovinu da će izaći iz državne vlasti zbog politike koja dolazi iz bh. entiteta Republika Srpska, prije svega Milorada Dodika i njegovog Saveza nezavisnih socijaldemokrata.
04.01.2023. u 07:56
get url
text

VEZANI TEKST - NES i SBiH: Država je važnija od par ministarskih fotelja, "Osmorka" mora zaustaviti pregovore s Dodikom

- NES i SBiH proteklih dana pratili su i razmatrali niz odluka koje je inicirao  Dodik, predsjednik SNSD-a, kao i njegove izjave i najave kojima negira nadležnosti države B iH i postojanje Ustavnog suda BiH.

Za navedene političke subjekte neprihvatljivo je i da Dodik namjerava u Vijeće ministara BiH imenovati Denisa Šulića, “Bošnjaka po Dodikovoj mjeri” čime bi, prema njihovoj ocjeni, uprkos zakonskim odredbama koje bi to trebale onemogućiti, Dodik ipak dobio nadmoć odlučivanja u Vijeću ministara BiH - objavio je predsjednik NES-a Nermin Ogrešević na svoj Facebook stranici.

Dodao je kako "oni neće biti dio vlasti u kojoj Dodik i prije formiranja Vijeća ministara BiH krši Sporazum o smjernicama, načelima i ciljevima u izvršnoj i zakonodavnoj vlasti koji je potpisao sa Nerminom Nikšićem u ime “osmorke”, te s Draganom Čovićem, predsjednikom HDZ-a BiH."

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.