open-navfaktor-logo
search
Pritisci i lobiranja
"Osmorku" ne ide kako im je obećano: Schmidt bi sad da tumači svoje amandmane kako bi zaobišao SDA u Domu naroda FBiH
Kada je u izbornoj noći visoki predstavnik Christian Schmidt nametnuo izmjene Izbornog zakona Bosne i Hercegovine i Ustava Federacije BiH, ali i u danima nakon tog nedemokratskog čina, gotovo niko od stranaka "Osmorke", ali ni međunarodni zvaničnici nisu reagirali. Svi su bili ubijeđeni da je SDA definitivno pometena sa bh. političke scene, što svi zajedno sebi pripisuju kao "ogroman uspjeh" u promjenama jer su izbacili iz vlasti nacionalnu stranku. 
23.12.2022. u 07:47
get url
text

Kako se krenulo u proces konstituisanja kantonalnih skupština, te izbor delegata za Dom naroda Parlamenta FBiH postalo je jasno da i pored svega što je učinjeno "Osmorka" neće imati potrebnih 11 delegata u Klubu Bošnjaka za predlaganje potpredsjednika FBiH. SDA ima 12 delegata, jednog DF, dok "Osmorka" ima 10. 

Schmidtov amandman na Ustav FBiH koji govori o načinu izbora izvršne vlasti FBiH je jasan i ne ostavlja ni milimetar prostora za tumačenja "može ovako ili onako". No činjenica je da nije do kraja realiziran plan "promjena" koji je podrazumijevao isključivo slanje SDA uz DF u opoziciju, zbog čega su angažovani eksperti ustavnog prava, koji su krenuli u tumačenja amandmana po željama Schmdita i "Osmorke". 

Izmjene Ustava FBiH koje je nametnuo Schmidt, podsjetimo, ne govore o tome da drugi krug glasanja za predsjednika / potpredsjednika FBiH ide ako se ne izaberu ili ne odobre kandidati s jedne liste već samo ako se ne predlože. S obzirom na to da SDA i DF imaju 13 delegata, sasvim je izvjesno da će kandidat biti predložen u propisanom roku od 30 dana od potvrđivanja rezultata izbora za Dom naroda Parlamenta FBiH.

VEZANI TEKST - "Osmorka" nema dovoljno ruku: Ko i kako sada može izabrati predsjednika i potpredsjednike FBiH?

"Osmorka" je, kada je shvatila da ima samo 10 delegata, krenula sa žestokom kampanjom koja je prerasla u hajku da su SDA i DF kupovali kantonalne zastupnike, odnosno federalne delegate. Kada to nije dalo rezultate, okrenuli su se Schmidtu i stranim ambasadorima, koji su potom angažirali "nezavisne" eksperte, analitičare, novinare da tumače da ukoliko se u prvom krugu glasanja ne izabere rukovodstvo FBiH, onda se pristupa drugom krugu gdje sedam delegata može predložiti kandidate za predsjednika / potpredsjednika FBiH. 

Prema nezvaničnim informacijama Faktora, Schmidt pokušava i preko članova Centralne izborne komisije BiH izdejstvovati uputstvo za jednokratnu upotrebu, a pod izgovorom da se ne dozvole blokade SDA. Prema tom uputstvu bi se onda realizirao scenarij u kojem većina u Zastupničkom domu FBiH ne bi izglasala predloženu listu kandidata, nakon čega bi proces kandidiranja bio ponovo vraćen klubovima naroda, ali bi tada za predlaganje kandidata bilo dovoljno sedam potpisa, čime bi se otvorio prostor "Osmorki".

Upravo to je otkrio prije nekoliko dana i predsjednik Naroda i pravde Elmedin Konaković, koji je redovan gost u zgradi OHR-a, ubijeđen da će Schmidt riješiti situaciju, no nije želio otkriti tačno na koji način.

- Nije mi to rekao da će to uraditi, ali nema logike da je uradio sve do sada i da pusti da SDA blokira i da to bude nova situacija još četiri godine... On će sigurno intervenisati, deblokirat će. Naknadnim objašnjenjem, dopunskim, dodatnim... On tu ima punu moć, on ima olovku. Da spusti, da bilo kako relaksira, on tom olovkom može šta hoće - rekao je.

Na pitanje može li to uraditi prije prijedloga u kojem treba potpis 11 Bošnjaka, Konaković je kazao da bi to bilo najbolje.

- Ja sam ubijeđen, nema političke logike, da će olovka visokog predstavnika ostati u fioci ako SDA krene blokirati. Zato još jedan apel na DF koji će platiti veliku političku cijenu ako ostane pri sistemu blokade sa SDA jer je njima SDP u prošlom mandatu na isti način deblokirao sistem i imenovao Dunovića i tu su pokazali političku korektnost - dodao je.

Predsjednik SDA Bakir Izetbegović nema ništa protiv da se visoki predstavnik umiješa ponovo. 

- Neka to uradi, evo i na račun SDA. Samo neka to ne bude jednokratno, maksuzija za SDA, koja zatim neće više u budućim ciklusima pogoditi nikoga. Recimo HDZ. Neka se znaju na dugu stazu pravila igre. Bilo koja većina. Evo neka većina u Zastupničkom domu odluči kako god hoće, protiv SDA, ako je imaju. Neka većina u Domu naroda odluči kako god hoće. Samo neka to bude trajno pravilo, a ne samo sada, ovaj put, i samo za jednu stranku koja je ustvari stožerna bošnjačka stranka - poručio je Izetbegović. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.