open-navfaktor-logo
search
Skupština u decembru
Osniva se nova hrvatska stranka, nezadovoljni HDZ-om i Čovićevom promašenom politikom
Načelnik Prozor-Rame Jozo Ivančević najavio je osnivanje nove stranke.
19.10.2022. u 13:26
get url
text

Upitan o obliku političkog djelovanja u budućnosti, budući da od juna ove godine nije u HDZ-u 1990, gdje se s predsjednikom razišao oko saradnje s HDZ-om BiH, najavio je novu nezavisnu, opozicionu stranku.

- Da, upravo tako i to veoma brzo. Poznato je da se cijeli bivši općinski odbor HDZ 1990 u Prozoru-Rami, a riječ je o 24 osobe (svi osim jednog člana), distancirao od politike Devedesetke u posljednje vrijeme, i to isključivo zbog toga što se predsjedništvo te stranke preobrazilo u glavnog saradnika Čovićeve promašene politike i odstupilo od svih načela koja su bila vodilje ove stranke kao nekada najuspješnije opozicione stranke Hrvata. Došli su i ovi nedavni izbori, Devedesetka u Rami je učestvovala u krađi tuđih glasova, u lažiranju izbornih rezultata, i tada su potvrdili da su postali dijelom one grupe čiji interesi nikada nisu bili narod već oni sami sebi. 

Sada je više nego jasno da nama, koji smo za cilj imali boljitak cijelog naroda, u tom društvu nije mjesto. Zato je u pripremi osnivanje nove stranke, sa sjedištem u Prozoru-Rami, jer su nam i ambicije u vezi s radom u našoj općini. Radna grupa već priprema sastanak inicijativnog odbora na kojemu ćemo dogovoriti ime, usvojiti nacrt vizije i misije, programske ciljeve, te dogovoriti osnivačku skupštinu vjerovatno za decembar ove godine. Činjenica da su u HDZ-u 1990 skrenuli potpuno s puta koji je proklamiran još 2005. i 2006. prilikom osnivanja, i postali priljepak HDZ-a BiH, sada je njihov problem. Nama je potpuno jasno da uz mostarsku politiku Rama nema nikakvih šansi, zato ćemo se dobro potruditi da ova njihova nova kreatura nastala na krađi tuđih glasova (ko zna čijim novcem) ne napravi veliku štetu ramskom narodu. Mi svi vidimo da su oni spremni potpuno zaustaviti svaki napredak ove općine, sve kako bi se domogli vlasti u njoj. Primjera tih pokušaja je puno. Od ovog najnovijeg pokušaja zaustavljanja izgradnje nove tvornice, preko zaustavljanja dovršetka Doma za stare i nemoćne osobe na Šćitu, do isključenja Rame iz svih upravnih procesa u Elektroprivredi HZHB Mostar i u drugim javnim poduzećima. 

Mi nismo sljedbenici takve politike uništavanja, dodvoravanja, trčanja za vlašću po svaku cijenu. Imamo puno istomišljenika ovdje u Rami, imamo i u našem iseljeništvu, ali i u drugim sredinama koji će nam pomoći u tome. Jer mnogima je jasno da je sve vrijeme u BiH dominirala protivhrvatska politika upravo od Hrvata koji su tu politiku provodili u korist sebe i svoje stranačke grupe. Kilometrima daleko od interesa hrvatskog i svakog drugog naroda… Mi ćemo kroz novu organizaciju ostati dosljedni u borbi za ramskog čovjeka, onako kako smo to uspješno činili zadnjih desetak godina. Pokušat ćemo biti na korist i ponos svim žiteljima ove općine i vjerujem da ćemo u tome uspijevati još dugo - kazao je Ivančević za Ramski vijesnik. 

Jozo Ivančević u uzastopnim izbornim ciklusima još od 2008. godine uvjerljivo je pobijedio kandidate HDZ-a BiH za općinskog načelnika pretvorivši to mjesto u neosvojivo uporište opozicije.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.