open-navfaktor-logo
search
Općina Centar
Osnovci uče programiranje uz pomoć Micro:bita
Micro:bit je edukacijski uređaj namijenjen jednostavnom učenju programiranja i elektronike, te digitalne pismenosti općenito
25.09.2018. u 09:48
get url
text

U kabinetu za informatiku Osnovne škole "Nafija Sarajlić" održana je prezentacija Micro:bit uređaja koje je kupila Općina Centar za svih 11 osnovnih škola na njenom području.

Za nabavku 400 Micro:bit uređaja Općina Centar je iz budžeta izdvojila 48.500 maraka, a nabavljene su i punjive baterije kao i punjači za svaku školu.

Micro:bit je edukacijski uređaj namijenjen jednostavnom učenju programiranja i elektronike, te digitalne pismenosti općenito. Uređaj ima 25 crvenih lampica i dvije tipke za programiranje, kao dodatak mnoštvu senzora – uključujući ugrađeni kompas, detektor gibanja, Bluetooth Smart tehnologiju i pet ulaznih i izlaznih (I/O) prstenova. Cilj izrade ovih uređaja bio je da podstakne mlade generacije da koriste nove tehnologije na zabavan način.

Micro:bit omogućava vrlo jednostavno programiranje u više programskih okruženja i dopušta korisniku da u vrlo kratkom vremenu usvoji osnove programiranja i programskog razmišljanja kroz jednostavni grafički programski jezik, ali i kroz zanimljive mogućnosti koje nudi.

Predstavnici firme Imtec, koja je odabrana putem javnog poziva pojasnili su principe rada ovog uređaja.

Načelnik Općine Centar Nedžad Ajnadžić je nakon prezentacije kazao da na ovaj način Općina želi unaprijediti nastavni proces u školama na svom području.

- Sada su na potezu nastavnici informatike da znanja i vještine prenesu na učenike. Mladi trebaju razvijati informatičke kompetencije, jer je IT sektor izuzetno tražen na globalnom tržištu. S obzirom da u Bosni i Hercegovini zanimanja u okviru IT sektora spadaju među deficitarne profesije, a trend potražnje za ovim kadrovima kontinuirano raste, Općina Centar finansira i prekvalifikaciju i edukaciju nezaposlenih osoba sa visokom stručnom spremom za poslove iz oblasti primjene informacionih tehnologija - kazao je Ajnadžić.

Podsjećamo, Općina Centar Sarajevo je u prošlom mjesecu za nabavku "pametnih tabli" za 11 osnovnih škola koje se nalaze na njenom području iz svog budžeta izdvojila 50 hiljada maraka, navodi se u saopćenju Općine Centar.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.