open-navfaktor-logo
search
Uklanjanje diskriminacije
Osobe sa invaliditetom iz susjedstva uživaju veća prava u BiH od onih iz BiH, kada će tome doći kraj?
I osobe koje imaju invaliditet manji od 100 posto mogli bi uskoro dobiti invalidsku dozvolu za parkiranje. Naime, prema sadašnjim propisima, ovu pogodnost u našoj zemlji ostvaruju samo osobe koje su 100 posto invalidi (ili ih vozi član porodice).
02.07.2023. u 20:49
get url
text

Zastupnici u Parlamentarnoj skupštini BiH razmatrat će, u drugom čitanju, na sjednici u srijedu Prijedlog zakona o izmjeni Zakona o osnovama sigurnosti saobraćaja na putevima u BiH koji tretira ovu oblast, a koji je predložio Klub zastupnika Demokratske fronte.

Kako su obrazložili predlagači, Pravilnikom o obilježavanju vozila kojim upravlja osoba s oštećenim ekstremitetima ili kojim se prevozi osoba s invaliditetom od 100 posto propisan je postupak izdavanja znaka pristupačnosti.

Nadležni organ izdaje rješenje o stepenu oštećenja ukupnog organizma, dok se stepen oštećenja ekstremiteta ne navodi u rješenju tog organa.

Kako nadležni organ ne može izdati rješenje o stepenu procjene oštećenja ekstremiteta, osobe s invaliditetom ispod 100 posto invaliditeta nakon podnošenja zahtjeva za izdavanje znaka pristupačnosti dobijaju odbijenicu. 

Predlagači napominju da u susjednim zemljama osobe sa manjim stepenom invaliditeta od 100 posto imaju pravo na znak pristupačnosti, bez obzira na to da li postoji oštećenje ekstremiteta pa je tako npr. u Hrvatskoj taj stepen 80 posto i više, u Crnoj Gori je također 80 posto, dok je u Srbiji 70 posto.

Jasno je da će građani navedenih zemalja iz regiona imati mogućnost parkiranja svojih vozila na označenim parking mjestima i u BiH, dok građani Bosne i Hercegovine sa invaliditetom ispod 100 posto nemaju tu mogućnost u vlastitoj državi.

Predsjedavajući Kluba DF-a Milan Dunović kazao je kratko za Faktor da su zastupnici jednoglasno usvojili izmjene u prvom čitanju.

- Očekujem da se usvoji i u drugom čitanju, u srijedu. Bit će nekih amandamana, tehničke prirode. Nakon toga, na potezu je Dom naroda - kazao je Dunović.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.