open-navfaktor-logo
search
Vlast ih ignoriše
Osobe sa invaliditetom ostavili svi, ne isključuju mogućnost masovnog izlaska na ulice
Predsjednik Unije osoba i organizacija osoba sa invaliditetom u Federaciji Adnan Dervišević izjavio je za Faktor da treba podsjetiti političare, a posebno one na vlasti, da socijalna pitanja nisu i ne smiju biti politička. Nakon, kako kaže, razočaravajućih postupaka Vlade FBiH, vrijeme je za nepopularne mjere.
05.10.2023. u 21:55
get url
text

VEZANI TEKST - Vlada FBiH ne podržava održavanje sjednice o osobama sa invaliditetom; Zuko: Oni ne mogu slušati kritike

Nakon što federalna Vlada zaključkom nije podržala održavanje tematske sjednice Zastupničkog doma Parlamenta FBiH o položaju osoba sa invaliditetom, sluha za njihove probleme jučer nisu pokazali ni na državnom nivou budući da je izostala podrška zakonu čijim usvajanjem bi se spustio stepen invaliditeta za izdavanje znaka pristupačnosti s dosadašnjih 100 posto, na 80 posto.

- Naš optimizam je pao, sada se borimo sami za naša prava, ostavljeni od Vlade FBiH i vladajućih. Što se tiče tematske sjednice, mi smo od februara upućivali urgencije tadašnjoj predsjedavajućoj Zastupničkog doma Mirjani Marinković-Lepić za održavanje sjednice tri puta.

Svaki put nas je izignorisala, pa smo se odlučili stupiti u kontakt sa zastupnicima, ne obazirući se ko je pozicija, a ko opozicija. Naišli smo na razumijevanje 40 zastupnika koji su nas podržali predvođeni Kenelom Zuko. Međutim, Vlada FBiH je donijela svoju sramnu odluku – kaže Dervišević.

Dodao je kako planiraju održati sastanak proširenih koordinacija iz Federacije na kojem će se, kako je kazao, razgovarati o "nekim nepopularnim mjerama".

- Nije isključen ni izlazak na ulice - poručio je Dervišević.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.