open-navfaktor-logo
search
Zloupotreba Komisije
Osporeno imenovanje Dragane Čavka kao Bošnjakinje u UO RTRS-a; Tabaković: Ne damo da se neko igra našim osjećanjima
Mi znamo raniju njenu prošlost i po našim saznanjima ona je ustvari neke druge nacionalnosti. Ovdje je bila klasična zloupotreba, da se samo popuni to mjesto, govori Alija Tabaković
AUTOR: E.Duvnjak-Šalaka
05.06.2024. u 17:23
get url
text
Dragana Čavka
Dragana Čavka
Klub Bošnjaka u Vijeću naroda Republike Srpske pokrenuo je danas mehanizam zaštite vitalnog nacionalnog interesa zbog imenovanja Dragane Čavka u Upravni odbor Radio-televizije Republike Srpske (RTRS), u koji je izabrana kao Bošnjakinja. 
Alija Tabaković, predsjednik Kluba delegata Bošnjaka u Vijeću naroda RS-a u razgovoru za Faktor navodi kako je ovim imenovanjem povrijeđen vitalni nacionalni interes Bošnjaka, da je riječ o klasičnoj zloupotrebi.
Tražit će da Čavka dokaže da je Bošnjakinja. Konačnu riječ će donijeti Ustavni sud RS-a.
- Mi smo dobili zvaničnu odluku Narodne skupštine RS-a u kojoj je i zapisnik sa te Komisije za izbor i imenovanje u kojoj je konstatovano da od njih troje koji su konkurisali na mjesto člana Upravnog odbora RTRS-a, po imenu i prezimenu vidimo dvoje Bošnjaka i Draganu Čavka, i nju je komisija predložila da bude imenovana iz reda Bošnjaka.
Mi znamo raniju njenu prošlost i po našim saznanjima ona je ustvari neke druge nacionalnosti. Ovdje je bila klasična zloupotreba, da se samo popuni to mjesto i mi smo pokrenuli zaštitu vitalnog nacionalnog interesa. Nadležna komisija NSRS-a, odnosno izvjestilac će biti prisutan na Vijeću naroda i obrazložiti i vjerovatno potkrijepiti dokumentacijom, ili ne, da li je Čavka dostavila izjavu o svojoj nacionalnosti.
U proceduri prema Ustavnom sudu RS-a, Narodna skupština RS-a će biti dužna dostaviti kompletnu dokumentaciju po konkursu, kako se ona izjasnila i da li se izjasnila kao Bošnjakinja budući da je ovdje bila stvar čiste popune - govori nam Tabaković.
Dodaje kako se očigledno nije ni tražio Bošnjak.
- Tako će se ispostaviti, ali mi koristimo ovaj mehanizam da jasno poručimo, stavimo do znanja da ne prihvatamo da se neko igra osjećanjima Bošnjka u ovom entitetu. Čavka ne može biti imenovana u Upravni odbor RTRS-a dok se ovaj proces ne završi. Ne može do odluke Ustavnog suda RS-a - kazao nam je Tabaković.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.