open-navfaktor-logo
search
Uvažena žalba
Ostaje li SNSD-u ipak četvrti delegat u Domu naroda Parlamenta BiH
SNSD-u ostaje četvrti delegat u Domu naroda Parlamenta BiH, pišu Nezavisne.
14.12.2022. u 13:36
get url
text

Kako navode Nezavisne, ovo je nezvanična informacija koju su dobili iz izvora bliskih SNSD-u, nakon što su pojedini mediji objavili informaciju da je Apelaciono vijeće Suda BiH usvojilo žalbu SNSD-a i ukinulo posljednju odluku Centralne izborne komisije (CIK) BiH kojom je sporni listić za glasanje za delegate u Domu naroda BiH proglašen važećim.

Odlukom Suda, rezultati glasanja u NSRS-u ostaju na snazi, što znači četiri delegata SNSD-a u Domu naroda BiH, a to su Radovan Kovačević, Nikola Špirić, Sredoje Nović i Snježana Novaković-Bursać.

No portal Istraga.ba objavio je da SNSD ipak nije dobio četvrtog delegata već je Sud BiH naložio da Centralna izborna komisija BiH ponovo odlučuje o spornom listiću o kojem ovisi da li će SNSD imati četiri delegata u Domu naroda PS BiH ili će opozicija dobiti drugog delegata.

Podsjetimo, četiri liste SNSD-a i jedna lista SDS-a dobile su odgovarajući broj glasova za pet delegatskih mjesta u Domu naroda Parlamenta BiH. Međutim, problem je nastao kada je prilikom brojanja glasova u NSRS-u jedan glas koji je dobila lista PDP-a proglašen nevažećim, jer je umjesto u predviđeni kvadratić za glasanje, znakom "x" označen kvadratić na kome je pisalo ime PDP-a.

Upravo taj glas bi PDP-u donio isti broj glasova sa jednom listom SNSD-a, što bi značilo da se treba obaviti žrijebanje kako bi se odredilo ko će dobiti peto delegatsko mjesto.

Komisija za izbor i imenovanje NSRS-a je ovaj listić proglasila nevažećim, ali CIK ga je proglasio važećim, nakon čega je SNSD uputio žalbu Sudu BiH.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.