open-navfaktor-logo
search
Izborna krađa
Ostala bez ijednog glasa: Lana Prlić podnijela krivičnu prijavu protiv biračkog odbora
Želim da ovaj sudski proces i kazna za tih pet osoba bude poruka za sve članove biračkih odbora na narednim izborima da dobro razmisle da li će biti pijuni i oni koji izvršavaju izborne krađe u nečije ime, navodi Lana Prlić  
20.11.2018. u 13:08
get url
text

Zastupnica u Parlamentu FBiH i potpredsjednica SDP-a Lana Prlić danas je podnijela tužilaštvu krivičnu prijavu protiv pet članova biračkog odbora zbog sumnje da su počinili krivično djelo izborne krađe.

- Danas sam podnijela krivičnu prijavu protiv pet članova biračkog odbora za koje je CIK na prebrojavanju dokazao da su ukrali moje glasove. Želim da ovaj sudski proces i kazna za tih pet osoba bude poruka za sve članove biračkih odbora na narednim izborima da dobro razmisle da li će biti pijuni i oni koji izvršavaju izborne krađe u nečije ime - navodi Lana Prlić.

Podsjetimo, novoizabrana parlamentarna zastupnica Prlić je i ranije upozorila na izbornu krađu, navodeći kako na biračkom mjestu, na kojem je glasala sama za sebe, nije osvojila nijedan glas.

- Izabrana sam u Parlament FBiH. Ali je "zanimljivo" da na biračkom mjestu na kojem moja mama i ja glasamo nemam glasova. Ispada da sama za sebe nisam glasala, niti je mama glasala za svoju kćerku. Ovo je samo jedan od primjera brutalnih krađa volje naših građana i glasova - napisala je Prlić.

Ona je podsjetila da je 2014. godine na tom biračkom mjestu dobila osam glasova, a da je na ovim izborima 450 posto više glasova nego prije četiri godine.

Nakon što je na svojoj Facebook stranici objavila dokaze o krađi glasova na biračkom mjestu na kojem ona glasa, CIK je izvršio naredbu da se prebroje glasovi SDP-a na tom biračkom mjestu.

Podsjećamo, Lana Prlić je prvobitno izabrana u Parlament FBiH preko kompenzacijske liste, da bi prije nekoliko dana CIK promijenio izborne rezultate i dodijelio joj redovni mandat. Istovremeno je kandidat SDP-a Zoran Mikulić izgubio direktni mandat za Parlament FBiH.

Ponovno brojanje glasova je pokazalo da su članovi biračkog odbora, moguće je, radili po nalogu njenog stranačkog kolege jer kada je završeno ponovno brojanje na tom biračkom mjestu, Mikulić je izgubio, a Prlić dobila mandat, a brojani su samo glasovi unutar liste SDP-a.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.