open-navfaktor-logo
search
Parlament BiH
Ostavio ih bez kvoruma: Bećirović napustio sjednicu Komisije za finansije i budžet Doma naroda
Član Komisije za finansije i budžet Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Denis Bećirović (SDP) zatražio je da se na dnevni red današnje sjednice te komisije uvrsti nova tačka kojom bi se zatražile informacije o tome dokle se došlo s donošenjem budžeta za narednu godinu, ali članovi Komisije to nisu prihvatili nakon čega je Bećirović napustio sjednicu.
17.12.2020. u 12:02
get url
text

Time više nije bilo kvoruma za odlučivanje, te je sjednica prekinuta zbog čega nije bilo moguće razmatrati Godišnji revizorski izvještaj o glavnim nalazima i preporukama za 2019. godinu, u kojem je Ured za reviziju bh. institucija od 75 revidirane institucije dao 21 čisto pozitivno mišljenje, dok su 44 institucije BiH dobile pozitivno mišljenje sa skretanjem pažnje.

Podsjetio je Bećirović da je prema važećim zakonskim rješenjima taj najvažniji finansijski dokument trebao biti dostavljen do 15. novembra Domu naroda PSBiH, a budući da je ovakvih situacija bilo i ranije Bećirović smatra da bi ta Komisija sada trebala samo jasno iskazati svoj stav o tome.

On je predložio i nekoliko zaključaka kojima bi se pozvali nadležni na donošenje budžeta i da hitno dostave u Parlamentarnu skupštinu BiH Prijedlog budžeta za 2021. godinu.

Predsjedavajuća Komisije Dušanka Majkić (SNSD) pozvala je Bećirovića da odustane od toga jer na današnjoj sjednici ne prisustvuje ministar finansija i trezora BiH Vjekoslav Bevanda (HDZ) i članovi Komisije ne bi imali revnosne informacije o tome.

Članica Komisije Lidija Bradara (HDZ) podsjetila je Bećirovića da nije precizirao od koga traži informaciju o tome dokle se došlo s donošenjem budžeta jer je to u nadležnosti Predsjedništva BiH. Bećirović je odgovorio da on nema ništa protiv da se precizira da se informacija traži od Ministarstva finansija i trezora, Vijeća ministara i Predsjedništva BiH.

Iako si ga ostali članovi Komisije pozivali da odgodi izjašnjavanje o tome, on nije odustao te nakon što to nje uvršteno u dnevni red sjednice Bećirović je napustio sjednicu na kojoj više nije bilo kvoruma jer nije bilo predstavnika Bošnjaka iz Doma naroda.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.