open-navfaktor-logo
search
Parlament BiH
Oštra diskusija o smjeni Podžića: Kreativan način da se SNSD vrati u institucije BiH
Zastupnici u Zastupničkom domu Parlamentarnke skupštine Bosne i Hercegovine iznijeli su niz optužbi i kritika na račun odluke predsjedavajućeg Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Zorana Tegeltije (SNSD) o smjeni ministra odbrane Bosne i Hercegovine Sifeta Podžića (DF), o kojoj se raspravlja na današnjoj sjednici ovog doma.
26.10.2021. u 15:23
get url
text

Zastupnici iz SNSD-a, nakon nekoliko mjeseci bojkota, prisustvuju samo ovoj tački dnevnog reda sjednice kako bi glasali "za".

VEZANI TEKST - Nakon (pre)dugog godišnjeg odmora zastupnici iz SNSD-a napokon došli na posao

- Ovo je izuzetno kreativan način da se vrate u institucije budući da je predsjedavajući Vijeća ministara u trenutku donošenja odluke o smjeni znao da ona neće biti usvojena – prokomentirao je zastupnik SDP-a Saša Magazinović.

- Moja je želja da se normalizira rad institucija i prema mojim informacijama, to će uskoro uslijediti. Bogu se zahvalite što vam država BiH daje plaću i što vas država BiH štiti. Da ste kod privatnika dosad bi tri puta dobili otkaz – dodao je Magazinović.

Nakon izlaganja Tegeltije o razlozima zbog kojih je donio odluku o smjeni Podžića, o kojoj posljednju riječ daje Parlament BiH, Dženan Đonlagić, predsjednik Kluba zastupnika DF-a, kazao je da je Tegeltija ponizio i degradirao i sebe i funkciju koju obnaša jer je ušao u politikanstvo.

Tegeltija je prethodno ustvrdio da razlozi za odluku o smjeni ministra Podžića, koju je donio 5. oktobra, nisu politički niti pitanje neslaganja sa ministrom, već je povod konkretna odluka ministra.

Podžić je, podsjetimo, odgodio vojnu vježbu BiH i Srbije zbog, kako je obrazložio, epidemiološke situacije.

VEZANI TEKST - Dodik traži Podžićevu smjenu zbog "otkazivanja" vježbe na Manjači, on odgovara: Vježba je samo odgođena

- Ubijeđen sam da je odluka donesena izvan ovlaštenja ministra, predstavlja grubo kršenje Zakona o odbrani. Već se duže vrijeme spekulisalo da će biti odgođena vježba i kao jedini razlog se navodilo to da nije usvojena odluka o privremenom finansiranju ni budžet BiH. To je bio možda dobar izgovor. Ali odluka o privremenom finansiranju je u međuvremenu donesena i nije bilo dovoljno razloga za otkazivanje vježbe. U trenutku donošenja odluke bio sam svjestan odnosa u PSBiH i mogućnosti da Parlamentarna skupština ne podrži odluku. A moj ključni cilj jeste da svi nivoi vlasti u BiH donose odluke u skladu sa ovlaštenjima i procedurom – dodao je Tegeltija.

Kazao je da svi dobro znaju da odluka Podžića nije kreirana u kabinetu ministra odbrane i da razlozi koji su saopćeni nisu pravi.

Đonlagić je istakao da je Tegeltija iznio nekoliko netačnih konstatacija, informacija i tvrdnji.

- Nekoliko puta je u usmenom obrazlaganju kazao kako je minisar odbrane BiH grubo prekršio Zakon o odbrani BiH ne citirajući nijedan član zakona koji je navodno ministar prekršio. Kazao je da je ministar odbrane donio odluku o otkazivanju vojne vježbe, što je netačno. Nije o otkazivanju nego prolongiranju datuma održavanja vježbe i to je uradio unutar svojih nadležnosti – rekao je Đonlagić.

Dodao je da nije tačno i da odluka o privremenom finansiranju stvara pretpostavke za održavanje vježbe.

- Dobro znate da se aktivnosti Ministarstva odbrane BiH i Oružanih snaga BiH i svih njihovih planiranih programskih godišnjih aktivnosti ne finansira odlukom o privremenom finansiranju. Čudi me da to ne znate, vi ste iz ekonomske struke. Ta programska aktivnost se planira i finansira budžetom. Budžet je još u paralmentarnoj proceduri – rekao je Đonlagić.

VEZANI TEKST - Stevandiću nakon upozorenja isključen mikrofon, Zvizdiću dobacio: Vi ste bezobrazni

On je istakao da je siguran da ovo ima političke konotacije.

- Iskoristili ste i samoponizili ste se degradirajući i sebe i funkciju predsjedavajućeg da uđete u arenu i politikasntvo da ovo iskoristite kao momenat u kojem ćete se vratiti u parlamentarne klupe i pošaljete sliku kako ne blokirate i ne rušite institucije BiH – dodao je Đonlagić.

Snježana Novaković Bursać, predsjednica Kluba zastupnika SNSD-a, rekla je da su došli isključivo da podrže odluku o smjeni ministra odbrane, zbog njegove odluke kojom, tvrdi, direktno krši Ustav.

- Svima je jasna pozadina i politički konktekst i poruka srpskom narodu, predstavnicima RS-a tako i poruka Republici Srbiji. Očekujemo da većina kolega iz FBiH neće podržati odluku, iz političkih razloga, a ne pravnih i suštinskih – dodala je Novaković Bursać, koja je u više navrata rekla da je njihova blokada institucija BiH takozvana i da blokada institucija pokušava da im se imputira.

VEZANI TEKST - Visoki predstavnik će se u četvrtak obratiti zastupnicima u Zastupničkom domu PBiH

 

- Slažem se da trebamo smiriti tonove, prestati sa teškim riječima, ali to ne dolazi iz RS-a, iz kluba SNSD-a – kazala je.

Adil Osmanović, predsjednik Kluba zastupnika SDA, istakao je da je tužno posmatrati kolegice i kolege koje dolaze iz entiteta RS i ovakvo dosadašnje njihovo ponašanje, a da ga pogotovo iznenađuje Nebojša Radmanović (SNSD), dopredsjedavajući Zastupničkog doma, jer je dosad uvijek bio na visini zadatka i imao argumente.

Osmanović je naglasio da se Tegeltija u odluci o smjeni Podžića poziva na Zakon o Vijeću ministara, u kojem, također, stoji da je predsjedavajući obavezan sedmično zakazivati sjednice Vijeća ministara, što Tegeltija ne čini već tri mjeseca.

VEZANI TEKST - Zvizdić i Izetbegović pisali čelnicima EU-a, Vijeća Evrope i SAD-a: Moramo zaustaviti Dodika

- Iznijeli ste da je prekršen Zakon o odbrani. Nigdje nisam mogao naći, mada sam iščitao nekoliko puta, da je ministar Podžić samo zato što je odgodio vježbu i dao precizne razloge, da je prekršio Zakon o odbrani – dodao je Osmanović.

On je pitao Tegeltiju kakva će biti njegova pozicija nakon što njegova odluka o smjeni Podžića ne dobije podršku, a neće je imati ni deset posto.

- Lako je podnijeti inicijativu. Šta ćete sada kada ona ne dobije podršku, imate li vi podršku Parlamenta – napomenuo je Osmanović.

Pozvao je sve kolege da se uozbilje i u Parlamentu iznose argumente i kontraargumente jer bježanje iz parlamentarne sale i "muvanje" po klubovima i hodnicima nije način na koji se radi.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.