open-navfaktor-logo
search
Ruska posla
Oštra reakcija ministrice Turković: Lavrov je iznio niz netačnih informacija, niko nema pravo da prijeti BiH
Ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Bisera Turković reagovala je na izjave šefa diplomatije Rusije Sergeja Lavrova.  
05.06.2022. u 17:53
get url
text

- Gospodin Lavrov je u intervjuu banjalučkoj televiziji RTRS iznio niz pogrešnih interpretacija i netačnih informacija koje mogu javnost dovesti u zabludu. Bosna i Hercegovina je suverena država koja odluke donosi u demokratskoj proceduri i u skladu sa ustavom, zakonima, zakonski utemeljenim strateškim dokumentima i međunarodnim ugovorima - navodi se na početku objave na zvaničnom Facebook profilu Turković.

U nastavku Turković je taksativno navela na koji način funkcioniše država BiH.

- Svi Zakoni, strategije, smjernice, odluke, su donesene, potpisane i primjenjuju se uz saglasnost svih, uključujući i predstavnike u državnoj vlasti iz Republike Srpske. Sve odluke koje se tiču stavova BiH, u vezi sa ruskom agresijom na Ukrajinu, su donesene na osnovu važećih usvojenih dokumenata!

Tvrdnje da se nešto čini bez saglasnosti RS-a nisu tačne, u zabludu Vas dovode oni koji svoje mišljenje podešavaju prema trenutnim sagovornicima, a u isto vrijeme direktno krše Dejtonski mirovni sporazum.

VEZANI TEKST - Lavrov: Ja ne želim reći da Bošnjaci nisu u pravu u nečemu, ali...

Nema tu, gospodine Lavrov, nikakvog nelegalnog poticanja niti nelegalnog djelovanja. To što su izjave pojedinih političkih predstavnika iz RS nešto što Vama u trenutnoj politickoj situacija odgovara i sa čime se pokušava dobiti predizborna podrška jednog dijela srpske populacije u BiH ne znači da su to stavovi institucija, građana i države BiH.

Gospodine Lavrov, ili vam vaši domaćini serviraju selektivne i netačne informacije ili vi svjesno svojim izjavama i izjavama vašeg ambasadora doprinosite destabilizaciji ne samo BiH nego i cijele regije s ciljem širenja krize iz Ukrajine na jugoistok Evrope. 

Zakon o odbrani BiH koji je predvidio napredak ka članstvu u NATO i Akcioni plan u NATO doneseni su u Parlamentu BiH, uz saglasnost oba doma i uz saglasnost predstavnika sva tri konstitutivna naroda. Niko nema pravo da prijeti građanima BiH ukoliko budu provodili Zakon koji su usvojile najviše institucije ove zemlje. To je apsolutno nedopustivo! - navela je, između ostalog, Turković.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.