open-navfaktor-logo
search
Saopćenje
Oštra reakcija udruženja: Dok se psuje genocid i žrtve napadaju, FUP štiti obožavateljku zločinca Kordića
U čije ime i na osnovu kojih sigurnosnih pokazatelja je ministrici kulture i sporta u Vladi Federacije BiH dodijeljena policijska zaštita? Ko je to i na koji način prijetio ministrici? pitaju se u saopćenju Udruženja građana žrtava rata "92-95" "16. april" Ahmići i Udruženja žrtava i svjedoka genocida.
03.08.2023. u 11:11
get url
text

VEZANI TEKST - Sanji Vlaisavljević dodijeljena policijska zaštita, nakon što je prijavila FUP-u da dobija prijetnje

- Dok žrtve decenijama čekaju istrage i presude protiv zločinaca zbog najtežih zločina i istrage i presude protiv negatora zločina, policija, obavještajne službe i pravosuđa su već odavno u funkciji njihove zaštite. U kakvoj to zemlji živimo, gdje su štovaoci i poštovaoci presuđenih ratnih zločinaca pod policijskom zaštitom?!

Tražimo od nadležnih organa koji su dodijelili policijsku zaštitu ministrici Vlaisavljević da pojasne javnosti na osnovu kojih i čijih prijetnji je to urađeno.

Imajući u vidu odluku federalnih vlasti da se ministrici Sanji Vlaisavljević nakon podrške ratnom zločincu Dariju Kordiću dodijeli stalna policijska pratnja, pozivamo sve podnosioce prijava za negiranje i glorificiranje zločina i zločinaca, koje su odbačene od Tužilaštva Bsone i Hercegovine, da svoje prijave sa imenima negatora  proslijede entitetskim i državnim vlastima BiH, Republici Srbiji, Republici Hrvatskoj i članicama PIC-a, sa zahtjevom da se onemogući policijska zaštitite negatorima i afirmatorima zločina.

Nakon što je BIA zaštitila studentice negatorke i afirmatorke ratnih zločinaca, a Federalni MUP štiti obožavateljku Darija Kordića, onda je sasvim izvjesno da će svi negatori, kao i ratni zločinci koji imaju zaštitu od krivičnog progona, dobiti policijsku i obavještajnu zaštitu kako bi što zaštićenije i uspješnije štitili ratne zločine i napadali nas žrtve.

Dok se žrtve zločina svakodnevno vrijeđaju, napadaju, dok se psuju žrtve genocida i dok zločinci pozivaju na nove zločine, države u regionu uključujući i Bosnu i Hercegovinu, pored zločinaca danas štite i afirmatore i negatore zločina.

Dodjelom policijske zaštitite Sanji Vlaisavljević, negatorki zločina, mete su ustvari postale žrtve koje protestuju protiv nekažnjavanja zločinaca i njihovih zaštitnika u vlasti. Također, ponovo i po ko zna koji put, pozivamo visokog predstavnika u BiH da smijeni predsjednicu Federacije BiH, gospođu Lidiju Bradaru i ministricu u Vladi Federacije BiH, gospođu Sanju Vlaisavljević, te na taj način ispoštuje rezoluciju Evropskog parlamenta.

Čini se da je jedina reakcija vlasti na rezoluciju EU bila dodjela policijske zaštite za afirmatora ratnog zločinca Darija Kordića - navodi se u saopćenju Udruženja. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.