open-navfaktor-logo
search
Zaprijetili nam
Oštre reakcije na upozorenje Rusije zbog približavanja BiH NATO-u: "Mi smo odluku donijeli, neće nam oni diktirati"
Oštre reakcije iz Bosne i Hercegovine stižu nakon sinošnjeg saopćenja Ambasade Rusije u BiH u kojem se približavanje naše zemlje NATO savezu naziva neprijateljskim činom te se upozorava da će Rusija morati reagovati.
19.03.2021. u 14:05
get url
text

Iz Ambasade Rusije su pozvali "BiH prijatelje da dobro razmisle, da izvagaju sve 'za' i 'protiv', da uzmu u obzir mišljenje svih stanovnika zemlje koji su daleko od konsenzusa o ovom pitanju".

Nikola Lovrinović, šef Kluba zastupnika HDZ BiH u Parlamentu BiH i zamjenik predsjedavajućeg Delegacije Parlamentarne skupštine BiH u Parlamentarnoj skupštini NATO-a, za Faktor je kazao da mnogi ambasadori u našoj zemlji sebi daju pravo "soliti pamet" nama o našoj državi.

- Ništa novo. Mnogi ambasadori u BiH sebi za pravo daju "soliti pamet" nama o BiH. Neki to čine još direktnije miješajući se čak i u naše unutrašnje odnose i uređenje naše države. To je po meni samo još jedan znak da mi moramo misliti i odlučivati o nama i za nas i niko drugi. Lično ostajem opredijeljen za članstvo u NATO-u, ali tu odluku ćemo donijeti skupa sa političkim predstavnicima konstitutivnih naroda - građana BiH. Kao član delegacije BiH pri Skupštini NATO-a zalažem se i zalagat ću se za što bolju saradnju do konačne odluke – rekao nam je Lovrinović.

VEZANI TEKST - Rusija upozorila: Približavanje BiH i NATO-a je neprijateljski korak, reagovat ćemo

Bisera Turković, ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine, istakla je da saopćenje Ambasade Ruske Federacije o NATO putu BiH ukazuje na zabrinjavajuću promjenu zvanične politike ruskih vlasti prema BiH.

- Dosad je zvanični stav Ruske Federacije bio da će poštovati samostalne odluke institucija BiH kada je u pitanju NATO put, a sada ruske vlasti pokazuju otvorenu namjeru da, protivno međunarodnom pravu, ograničavaju suverenitet BiH. NATO put BiH nije usmjeren na bilo koji način protiv Ruske Federacije, niti će Ruska Federacija diktirati hoće li BiH u NATO. Naš put u NATO je definisan kroz usvojene zakone i odluke, te će o njemu nastaviti da odlučuju isključivo institucije i građani BiH. Pozivam Rusku Federaciju da te odluke poštuje – navela je Turković u reakciji.

Dženan Đonlagić, šef Kluba zastupnika DF-a u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH, istakao je su Bosna i Hercegovina i NATO već i praktično zbliženi.

- Mi smo već u Akcionom programu za članstvo (MAP) i nije više pitanje da li ćemo biti punopravna članica NATO-a, jer hoćemo. Ta odluka je već ranije donesena od strane državnih institucija čija nadležnost je vanjska politika. Od završetka izbora 2018. godine, mnogo smo radili na tome da BiH dostavi Program reformi (ANP) i to je dostavljeno u sjedište NATO-a već drugu godinu, koji su to pozdravili i ocijenili kao pozitivan korak naprijed. Sve u svemu, mi Rusiju ne trebamo tretirati kao neprijatelja, niti nam je to cilj, ali članstvo u NATO-u će biti realizovano i o tome neće niko odlučivati izvan Bosne i Hercegovine, pa ni Rusija - kazao je za Faktor Đonlagić.

Asim Sarajlić, zastupnik SDA i predsjedavajući Delegacije Parlamentarne skupštine BiH u Parlamentarnoj skupštini NATO-a, naglasio je da je saopćenje Ambasade Ruske Federacije neprimjeren i nediplomatski pritisak na Bosnu i Hercegovinu i njene institucije.

- Međutim, rekao bih da to saopćenje "kasni" otprilike 15 godina, jer je BiH jos 2006. godine Zakonom o odbrani definirala svoje opredjeljenje za pristupanje NATO savezu. Kasnije su uslijedile odluke i strategije, ulazak u MAP, i jasno je da se BiH kreće ka članstvu u NATO. Posebno je bitno naglasiti da su sve dosadašnje odluke donesene konsenzusom. Ovakav otvoreni ruski pritisak na našu zemlju nije pitanje samo za nas u BiH, nego i za naše briselske i vašingtonske partnere, tako da s te strane očekujem jasne poruke - rekao je Sarajlić za Faktor.

Naša stranka je saopćila da reakcija iz Ambasade Rusije treba motivirati na što brže i odlučnije krupne korake ka NATO savezu, a da njihova prijetnja govori da upravo Rusija radi ono za šta optužuje NATO, slabi regionalnu sigurnost i stabilnost i generiše psihologiju rata. Naveli su da ovakvo opasno uvjetovanje i ucjenjivanje BiH traži i hitnu reviziju naših odnosa s Rusijom.

VEZANI TEKST - SDA odgovorila Ruskoj ambasadi: O sudbini BiH odlučuju građani i bh. institucije

Reakcija Ambasade Rusije stigla je dan nakon što je konstituisana Komisija Bosne i Hercegovine za saradnju sa NATO-om, na osnovu odluke Vijeća ministara od 24. februara 2021. godine.

Tada je komandant NATO Štaba u Sarajevu, brigadni general Eric Foklestad naglasio da sve odluke u vezi sa Sjevernoatlantskim savezom donosi država BiH.

- NATO je rekao da vrata za BiH ostaju otvorena i da samo ova zemlja može odlučiti da li će se priključiti, da li će ući. Važna stvar za obje strane je da postoje međusobni odnosi. Nijedna zemlja se ne može sama suprotstaviti sigurnosnim izazovim današnjice, bilo da se radi o odgovoru na globalnu pandemiju, na prirodne katastrofe, organizovani kriminal, ilegalne migracije ili neki drugi sigurnosni problem. Nema sumnje da smo zajedno jači – kazao je prije dva dana Foklestad.

Uspostavu ove komisije pozdravila je Ambasada SAD-a u BiH.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.