open-navfaktor-logo
search
Sindikat policije KS
Oštro osuđujemo napade na policajce i pozivamo na poštivanje naredbi nadležnih organa
Sindikat policije Kantona Sarajevo (SPKS) najoštrije osuđuje svaki vid napada na policijske službenike, kao i napad koji se dogodio 27. marta na Trgu ZAVNIBiH-a, općina Novi Grad Sarajevo, kojom prilikom su policijski službenici zadobili lakše tjelesne povrede.
28.03.2020. u 19:19
get url
text

- Zahtijevamo od nadležnih organa da u skladu sa Zakonima procesuiraju izvršioce napada na policijske službenike i najoštrije ih sankcionišu, a našim herojima želimo brz oporavak - navodi SPKS u saopćenju za javnost.

Iz Sindikata podsjećaju kako je povodom proglašenja pandemije, uzrokovane pojavom virusa COVID-19, na području Federacije BiH doneseno niz naredbi Federalnog štaba civilne zaštite, te da je jedna od njih - zabrana kretanja građana od 18 do pet sati, odnosno uvođenje „policijskog sata“.

Međutim, pojedini građani ne poštuju naredbe, što u ovoj situaciji otežava rad policijskim službenicima.

- Živimo sa opasnošću koja nam neće pružiti mogućnost da ispravimo počinjene greške, a nažalost, ove greške se plaćaju životima - upozoravaju iz SPKS-a.
Istovremeno, u obraćanju građanima ističu kako aktuelnu situaciju "moramo shvatiti više nego ozbiljno, kako zbog nas samih, tako zbog naše djece, naših roditelja i nama najbližih i najdražih ljudi koje možemo životno da ugrozimo nepromišljenim postupcima".

Nadalje, navode kako, poštujući naredbe nadležnih organa, građani pomažu svima onima koji su na prvoj liniji odbrane.

- Također, možemo konstatovati i potvrditi da svi segmenti društva i države čine sve da novonastalu situaciju kontrolišu na najbolji mogući način i smanje posljedice - navode iz Sindikata policije.

Ujedno napominju kako je Sindikat policije KS-a, kao i do sada, jedinstven u nastojanjima "da se izborimo sa ovom pošasti, iako svjesni poteškoća i nedostatka u resursima, ali i činjenice da se čine napori da se osiguraju potrebni uvjeti za nesmetan rad i funkcionisanje Ministarstva unutrašnjih poslova i Uprave policije Kantona Sarajevo".

- Kao i mnogo puta do sada, možemo se ponositi na dosadašnji doprinos koji daju svi policijski i državni službenici, i namještenici Ministarstva unutrašnjih poslova i Uprave policije Kantona Sarajevo obavljajući svoje svakodnevne zadatke na očuvanju sigurnosti i zaštiti života i zdravlja građana - navodi se, između ostalog, u saopćenju.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.