open-navfaktor-logo
search
Sarajevo
Osuda napada na inspektore KUIP-a: Napad na službena lica je napad na državu
Kantonalna uprava za inspekcije poslove Kantona Sarajevo najoštrije osuđuje verbalni i fizički napad na svog uposlenika, kantonalnog tržišno-turističkog inspektora i to, kako navode, u periodu kada inspektori ove uprave ulažu maksimalne napore kako bi spriječili šetne posljedice po građane Kantona Sarajevo, uzrokovane pojavom koronavirusa.
02.07.2020. u 13:43
get url
text

- Nažalost, ovo nije prvi put da kantonalni inspektori za vrijeme obavljanja službene dužnosti budu izloženi verbalnim napadima, prijetnjama i neprimjerenim ponašanjima, ali čin premlaćivanja mladog inspektora za kojeg kolege i saradnici imaju samo riječi hvale, nije samo napad na službeno lice, već se radi o napadu na državu. Ponosni smo na ljudsko dostojanstvo i profesionalno držanje našeg kolege, koji se u prisustvu tržišno-turističke inspektorice, nakon brutalnog napada vratio u objekat, završio započeti inspekcijski nadzor i za utvrđenu nepravilnost neizdavanja fiskalnih računa subjektu nadzora izrekao prekšajne sankcije, nakon čega je u pratnji policije odvezen na Klinički centar Univerziteta u Sarajevu.

Takav način postupanja našeg kolege najbolja je poruka da uposlenici ove uprave neće podleći pritiscima, kao i da će bez obzira na kadrovsku nepopunjenost i nerijetko teške uslove rada, nastaviti štititi građane od onih koji na brz i nezakonit način žele zaraditi na svima nama, te da neće biti nedodirljivih u pogledu zakonitog provođenja inspekcijskih nadzora.
Također, želimo naglasiti da inspekcijski organi nisu prijetnja, već korektiv društvu koji svojim radom nastoje obezbijediti da zakoni za sve važe podjednako, bez izuzetaka, te da na taj način doprinose stvaranju javne vrijednosti i unapređenju kvaliteta javnih usluga – navode iz KUIP-a.

Ističu da su zahvalani građanima koji su pozvali policiju, kao i službenicima MUP-a KS "čijom se brzom intervencijom, po izjavama očevidaca, spriječio mogući tragičan scenario, kao i medicinkom osoblju KCUS-a na ukazanoj ljekarskoj pomoći našem uposleniku".


- Podsjećamo, kantonalnog tržišno-turističkog inspektora jučer je oko 13 sati u pokušaju vršenja redovnog inspekcijskog nadzora nad radom UR Caffe bar pizzeria Barbarossa u Novom Sarajevu, fizički napao gost pizzerie, usljed čega je pretrpio lakše tjelesne povrede.

Brzom intevencijom policijskih službenika MUP-a KS napadač, koji od ranije poznat policiji, uhapšen je i očekujemo da će protiv njega biti pokrenut krivični postupak od strane pravosudnih organa zbog postojanja osnova sumnje o počinjenom krivičnom djelu - "sprečavanje službene osobe u vršenju službene radnje" – zaključuju iz KUIP-a.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.