open-navfaktor-logo
search
Sve češća pojava
Osude prijetnji novinarima, Avdo Avdić na meti nakon što je pisao o NiP-ovcima
Društvo novinara BiH osuđuje prijetnje upućene uredniku portala Istraga.ba Avdi Avdiću.
27.02.2023. u 12:46
get url
text

Prijetnje Avdiću su upućene putem društvenih mreža, a nakon teksta o Nerminu Muzuru, aktuelnom načelniku Općine Ilidža, koji je nedavno koristio diplomatski pasoš tokom posjete Crnoj Gori i Srbiji kada je bio član delegacije ministra vanjskih poslova BiH Elmedina Konakovića.

U tekstu su navedeni dokazi da Muzur nije koristio dokument u skladu sa Pravilnikom o izdavanju diplomatskih pasoša, kako je navedeno u tekstu Istrage.

- Prijetnje su pritisak na objektivno novinarstvo, a postupke možemo okvalifikovati kao zastrašivanje novinara. Novinari igraju ulogu od vitalnog značaja za informisanje građana o ključnim pitanjima, od javnog zdravstva, ekonomije, uprave, izbornih procesa, korupcije, sukoba i ljudskih prava. Istovremeno, istraživačko novinarstvo pomaže u tome da se utjecajne osobe i institucije pozovu na odgovornost u interesu zaštite i jačanja demokratskih društava - navodi se u reagiranju Društva novinara.

Dodaju da novinari igraju ključnu ulogu u očuvanju integriteta demokratskog društva, vladavine zakona i u stvaranju uvjeta za sigurno društvo.

- Moraju biti slobodni da rade posao bez straha. Istovremeno, političari i drugi javni službenici su dužni da budu primjer poštovanja i etičkog ponašanja i moraju odgovarati za svoje postupke. Društvo novinara BiH daje podršku istraživačkom novinarstvu i kolegi Avdi Avdiću te zahtijeva javnu reakciju inistucija - navedeno je u saopćenju. 

Istraga.ba je u svom tekstu navela, te priložila dokaze kako načelnik Ilidže Nermin Muzur već dvije godine nazakonito koristi diplomatski pasoš Bosne i Hercegovine.

Novinar je kontaktirao i Muzura, koji mu je na pitanje odakle mu diplomatski pasoš kazao da mu ga "predsjednik (Konaković) nije dao", te mu poručio da "istraži jer to mu je posao".

- U pratnji delegacije Ministarstva vanjskih poslova Bosne i Hercegovine će putovati i gospodin Nermin Muzur, načelnik Općine Ilidža, broj diplomatske isprave D0004573. Tokom putovanja će putovati vozilom "mercedes", kojim će lično upravljati - navedeno je u aktu Ministarstva vanjskih poslova BiH, kojim rukovodi Konaković.

Izvor: istraga.ba

Istraga dalje u tekstu pojašnjava da je diplomatski pasoš Muzuru izdat u vrijeme dok je bio zastupnik u Zastupničkom domu Parlementa Federacije BiH i član Komisije za evropske integracije Parlamenta Federacije BiH.

Međutim, mjesec kasnije u Federaciji su održani lokalni izbori. Nermin Muzur je, kao kandidat Naroda i pravde, pobijedio u utrci za načelnika Općine Ilidža.

Nakon što je CIK potvrdio rezultate, Nermin Muzur podnosi ostavku u Parlamentu Federacije, a u januaru 2021. godine, verificiran je mandat njegovog nasljednika. Od tog trenutka, Nermin Muzur više nije zastupnik u Parlamentu FBiH niti je član Komisije za evropske integracije. No on zadržava diplomatski pasoš, iako ga je, prema Pravilniku o izdavanju diplomatskih pasoša bio dužan vratiti u roku od 15 dana.

Prema istom Pravilniku, stručne službe Parlamenta FBiH su trebale pokrenuti poništavanje diplomatskog pasoša Nerminu Muzuru, ali se ni to nije desilo.

Dalje je propisano da ukoliko to ne učine stručne službe, onda Ministarstvo vanjskih poslova BiH pokreće postupak oduzimanja diplomatskog pasoša putem nadležnog organa, te zbog neovlaštenog korištenja javne isprave podnosi prijavu protiv nosioca diplomatskog pasoša.

Istraga je dalje u tekstu navela da to nije učinilo Ministarstvo ni dok je na njegovom čelu bila ministrica Bisera Turković, niti nakon što je tu funkciju preuzeo Muzurov stranački šef Elmedin Konaković.

- Umjesto da pokrene proceduru oduzimanja pasoša Nerminu Muzuru, Konaković potpisuje akte kojim, faktički, odobrava svom stranačkom kolegi i prijatelju da, kao član delegacije Ministarstva vanjskih poslova BiH koristi diplomatski pasoš na koji nema pravo. Nermin Muzur, tako, odlazi u Crnu Goru na sastanak sa predsjednikom te države Milom Đukanovićem. Konaković ga na sastanku predstavlja kao načelnika Općine Ilidža. No u diplomatskom pasošu Nermina Muzura piše da je on – zastupnik u Parlamentu Federacije. Iako to nije već dvije godine - navedeno je u tekstu, uz popratnu dokumentaciju kojom to i dokazuje.

Nakon objave tog teksta, Avdiću, uredniku portala Istaga.ba, na društvenim mrežama upućene su prijetnje od, kako je naveo, simpatizera NiP-a, odnosno ljudi bliskih predsjedniku te političke partije Elmedinu Konakoviću.         

                                                                                                  

Zbog prijetnji novinarima jutros su se oglasili i iz Upravni odbora Udruženja BH novinari iz kojeg su izrazili zabrinutost zbog sve većeg broja prijava Udruženju i Liniji za pomoć novinarima u vezi sa verbalnim i online napadima na novinare i novinarke, širenju govora mržnje protiv novinara i medija putem društvenih mreža, prijetnji smrću i fizičkim nasiljem te ugrožavanja slobode medija od policijskih institucija i pravosudnih organa.

Kako navode u saopćenju, nakon što su prošle sedmice novinari Euroblica i portala Srpskainfo u Banjoj Luci ispitivani u policiji i prisiljavani na otkrivanje izvora informacija, prijećeno je novinarima Žurnala, a pojedini političari su javno verbalno napadali novinare, BH novinari dobili su još dvije prijave prijetnji i širenja govora mržnje na društvenim mrežama protiv novinara.

- Nakon što je u emisiji Pressing 22. februara intervjuisao predsjednika Stranke demokratske akcije (SDA) Bakira Izetbegovića, urednik N1 televizije u BiH Amir Zukić je na društvenim mrežama bio izložen brutalnim napadima, uvredama i prijetnjama brojnih simpatizera SDA, ali i pojedinih visokopozicioniranih članova te stranke. Između ostalog, istaknuti član SDA i zastupnik u Skupštini Kantona Sarajevo Faruk Kapidžić je na svom Facebook profilu Zukića optužio da je "plaćen da promovira laž" i nazvao ga "podešenim" Bošnjakom, što je izazvalo niz uvredljivih komentara Kapidžićevih FB pratilaca - navode iz Udruženja BH novinari.

Istovremeno, dodaju, uredniku portala Istraga.ba Avdi Avdiću su nakon objave teksta o načelniku Općine Ilidža Nerminu Muzuru pojedini simpatizeri stranke Narod i pravda (NiP) prijetili fizičkim nasiljem.

- Upravni odbor BH novinara zahtijeva hitnu reakciju nadležnih institucija – policije i tužilaštava – u svim navedenim slučajevima, detaljno provođenje istraga i sankcionisanje počinilaca u skladu sa zakonom! Također, pozivamo predsjedništva SDA i NiP-a da u skladu sa svojim etičkim kodeksima i internim pravilnicima sankcionišu svoje članove koji na društvenim mrežama prijete i raspiruju govor mržnje prema novinarima, te na taj način pošalju poruku svojim simpatizerima i cjelokupnoj javnosti da prijetnje i nasilje nad novinarima moraju biti zaustavljeni i da se takvo ponašanje neće tolerisati!

Linija za pomoć novinarima i BH novinari će o ovim slučajevima i o porastu broja napada i pritisaka na novinare obavijestiti sve relevantne institucije, uključujući OSCE, Delegaciju Evropske unije u BiH, Instituciju Ombudsmena za ljudska prava BiH i diplomatsko-konzularna predstavništva u Bosni i Hercegovini, zaključuje se u saopćenju.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.