open-navfaktor-logo
search
Banovićki Litvatrans
Osuđeni direktor i predsjednik NO: Karavdić i Avdić za radno mjesto tražili novac ili dionice
U optužnici je navedeno da je 13 osoba Avdiću ili drugim posrednicima predalo različite iznose novca koji se kreću od 2.000 do 5.000 KM prije ili nakon samog zaključenja ugovora o radu
04.11.2019. u 14:32
get url
text

Kantonalni sud Tuzla je na osnovu optužnice Kantonalnog tužilaštva Tuzlanskog kantona donio osuđujuću prvostepenu i nepravosnažnu presudu za bivšeg direktora firme Litvatrans Banovići Adila Karavdića (58) i za bivšeg predsjednika Nadzornog odbora ove firme Salku Avdića (67), saopćeno je iz Kantonalnog tužilaštva.

Prvostepenom presudom je Karavdiću izrečena kaznu zatvora u trajanju od jedne godine i šest mjeseci dok je Avdiću izrečena kazna zatvora u trajanju od deset mjeseci. Optužnicom se Karavdiću na teret stavlja krivično djelo zloupotreba položaja i ovlašćenja, dok se Avdić tereti za pomaganje u izvršenju istog krivičnog djela.
Također, u presudi je navedeno da se od Karavdića oduzima imovinska korist pribavljena krivičnim djelom u iznosu od oko 33.500 KM, a od Avdića u iznosu od oko 21.000 KM po pravosnažnosti presude.

Karavdić kao bivši direktor firme, i Avdić koji mu je pomogao u tome, se terete da su u periodu od 2003. do 2014. godine, lično ili preko posrednika, zahtjevali od određenog broja lica da isplate novčane iznose ili predaju dionice Litvatransa kako bi se ta lica ili njihovi srodnici zaposlili u ovoj firmi.

U optužnici je navedeno da je 13 osoba Avdiću ili drugim posrednicima predalo različite iznose novca koji se kreću od 2.000 do 5.000 KM prije ili nakon samog zaključenja ugovora o radu, te su dvije osobe ustupile Karavdiću oko 250 dionica ove firme za svoje ili zaposlenje svojih srodnika u firmi.

Na taj način je Karavdić sebi ili drugima pribavio imovinsku korist u iznosu od oko 54.000 KM, dok mu je Avdić pomogao u izvršenju većeg broja pomenutih radnji, saopćeno je iz Tužilaštva.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.