open-navfaktor-logo
search
Saznajemo
Osuđenik prebačen u covid- bolnicu: Koronavirus ušao i u KPZ Zenica
Jedan osuđenik koji izdržava kaznu zatvora u Kazneno-popravnom zatvoru u Zenici prebačen je sinoć u zeničku Kantonalnu bolnicu, nakon što je ispoljio simptome koji ukazuju na moguću infekciju koronavirusom. 
16.10.2020. u 16:32
get url
text

Kako saznajemo, ovaj osuđenik je tokom dana testiran i potvrđen mu je pozitivan test.

Također, čekaju se i rezultati testova nekoliko osuđenika koji su sa njim bili u kontaktu, a koji su testirani jutros u KPZ-u.

Nezvanično saznajemo da se radi o zatvoreniku H. Š. (50), koji izdržava sedmogodišnju kaznu zatvora zbog ratnog zločina.

Čekaju se rezultati ostalih

Nakon što je pred Sudom BiH proglašen krivim, dobrovoljno se javio na izdržavanje kazne i jedan je od primjerenijih osuđenika u Zenici.

On je, saznajemo, i odranije imao problema sa plućima.

Nakon što je imao sumnjive simptome, u zavodskom stacionaru mu je urađen rentgenski snimak, gdje su uočene promjene na plućima, nakon čega je hitno upućen u bolnicu.

Federalni ministar pravde Mato Jozić potvrdio je Faktoru da ga je Uprava zatvora obavijestila da je jednom osuđeniku potvrđen virus.

- Sad je potrebno preduzeti sve mjere da to ne ode dalje i ispitati kako je došlo do unošenja virusa u zatvor - kazao nam je ministar Jozić.

Direktor KPZ-a Redžo Kahrić kaže  da su odmah po uočavanju simptoma kod ovog zatvorenika poduzete sve mjere kako bi se spriječilo širenje virusa.

- On je odmah prebačen u stacionar, a potom i u bolnicu, gdje je testiran i potvrđeno je da je pozitivan. Četiri osuđenika koji su bili s njim u kontaktu su odmah izdvojeni. Jutros oko 10 sati su dolazili iz HES-a i testirali ih, trenutno i za njih čekamo rezultate - kazao je Kahrić.

Kahrić: Poduzeli hitne mjere 

Dodao je i da su zavodski stražari sa ovog odjeljenja, koji su bili u kontaktu sa zaraženim, poslani kući, kao i svi ostali članovi osoblja sa kojima je bio u kontaktu.

Stražari poslani kući

Uprava zatvora će sada ispitati na koji način je virus unesen u zatvor, s obzirom na to da su otvorene, odnosno restoranske posjete ukinute i ograničene su samo na prostoriju sa pregradama od pleksiglasa.

Također, svi zatvorenici i pritvorene osobe koje tek ulaze u zatvor idu u 15-dnevnu izolaciju, nakon čega se smještaju na neko od odjeljenja.

Inače, u KPZ-u Zenica, od 1. oktobra zatvorenicima je dozvoljeno i korištenje vanzavodskih pogodnosti za august i septembar.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.