open-navfaktor-logo
search
Tužbe
Otežano podnošenje zahtjeva državnih službenika za vansudsku nagodbu u FBiH zbog korone
Veliki je interes za vansudsku nagodbu u Federaciji Bosne i Hercegovine službenika koji su tužili Federaciju po raznim osnovama, međutim, zbog pandemije je, prema riječima Zlatka Hurtića, predsjedavajućeg Radne grupe Vlade FBiH za vansudsku nagodbu, otežan proces predaje zahtjeva s obzirom na to da je i smanjen broj radnika na ovim predmetima. 
26.04.2020. u 09:15
get url
text
Vansudska nagodba, ilustracija
Vansudska nagodba, ilustracija

Ipak podsjeća da je rok za predaju zahtjeva za vansudsku nagodbu do kraja juna.

Naime, državni službenici i namještenici su podizali tužbe protiv FBiH zbog umanjenih toplih obroka, regresa, putnih troškova, nezadovoljni visinom plaća... Najveći broj tužbi je iz policije, inspekcija, a tu su i ostali državni službenici. Tužbe su krenule od 2008. godine. U posljednje vrijeme najviše su tužili policijski službenici.

- Tužbe po kolektivnim ugovorima, koliko mi je poznato, zaustavljene su. U toku je vansudska nagodba za koju je veliki interes i po osnovu toga mi smo već ostvarili značajne uštede. Ali je jako bitno da se ne ponovi sudbina ekonomske krize iz 2008. godine. Da ovaj put izmjenimo potrebne zakone i kolektivne ugovore i to prilagodimo kako ne bismo dali priliku sindikalistima poput Selvedina Šatorovića i Saudina Sivre da zajedno sa svojim advokatima otvore novi rudnik zlata u Bosni i Hercegovini za sebe kroz tužbe - poručio je Hurtić.

Podsjeća da podnošenje zahtjeva za sudsku nagodbu traje do kraja juna.

- Službenici ih mogu podnositi s tim da je otežano jer mnogi nisu fizički prisutni na poslu i to je sada stvar kako će se organizirati, da li će raditi online ili drugačije. Rebalasnom budžeta ostaje cifra za vansudsku nagodbu i time se ostvaruju direktne uštede - govori Hurtić.

U budžetu FBiH za ovu godinu za vansudske nagodbe je predviđeno 14 miliona KM, a ovakva vrsta nagodbe znači značajne uštede na zateznim kamatama.

Federaciju je tužilo između šest i sedam hiljada državnih službenika, i nije se radilo o jednoj, već u prosjeku o tri tužbe. Presude su od 3.000 KM do 130.000 KM.

U prošloj godini je na ime vansudskih nagodbi isplaćeno oko deset miliona KM, i isto toliko je ušteđeno na zateznim kamatama.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.