open-navfaktor-logo
search
Zloupotreba zakona
Otežavaju medijima: Ministarstvo Amela Kovačevića novinare po informacije šalje na protokol
Javna služba je na usluzi građanima, trošimo njihova sredstva i moramo imati odgovornost prema tome, naglasila je ministrica Brčić
23.07.2019. u 21:56
get url
text

Ured za borbu protiv korupcije i upravljanje kvalitetom Kantona Sarajevo predstavio je u aprilu ove godine Registar podataka o imovini nosilaca javnih funkcija u KS koji je javno dostupan. Puštanje u rad Registra rezultat je zajedničkog rada Ureda i Vlade KS, uz podršku misije OSCE-a u BiH.

-Svaka vlada koja radi na ovaj način može imati reformske iskorake. Transparentnost, otvorenost prema građanima i stručnoj javnosti su principi djelovanja šestorke koje smo postavili od početka - rekao je premijer Edin Forto.

Ministrica pravde i uprave KS Lejla Brčić naglasila je da javni interes mora biti ispred privatnog i "to moramo stalno ponavljati".

-Javna služba je na usluzi građanima, trošimo njihova sredstva i moramo imati odgovornost prema tome - naglasila je ministrica Brčić.

Samo tri mjeseca poslije, pokazalo se da ipak "najbolja vlada" nije u službi građana odnosno javnosti, kako su se hvalili na sva zvona. 

Za razliku od Doma naroda Parlamenta Federacije BiH, gdje je sekretar ovog doma Izmir Hadžiavdić transparentno objavio podatke o iznosima neto plaća (plus prinadležnosti), za sve delegate koji su profesionalizirali svoj status, kao i one koji su na paušalu i "bijelom hljebu", u Fortinoj vladi nisu baš spremni odmah biti tako transparentni.

Iz press Službe uredno smo dobili spisak zastupnika koji su u radnom odnosu, kao i onih koji su na paušalu. Međutim, za iznose njihovih plaća i paušala koje dobivaju uputili su nas na Ministarstvo finansija BiH.

A tamo? Naišli smo na prepreku.

Sekretar Ministarstva Zejna Avdić uputila nas je na Zakon o o slobodi pristupa informacijama, tačnije da se  pisanim zahtjevom obratimo direktno na protokol u Vladi KS, kako bi dobili informacije o iznosu plaća i paušala koje primaju zastupnici!?  

Predsjednica Udruženja novinara BiH Borka Rudić za Faktor kaže da organi vlasti imaju potpuno legitimno pravo pozvati se na ovaj zakon, ali da to nije u skladu sa demokratskim praksama.

-Ne razumijem zašto otežavaju rad novinara koji žele informirati javnost o njihovim plaćama? Šta je tu tajna? Zbog čega se mora čekati 15 dana ili nositi zahtjev na protokol. Riječ je o klasičnoj zloupotrebi Zakona o slobodi pristupa informacijama, koji je i donesen kako bi olakšao put do informacije, a ne otežao - ističe Rudić, dodajući kao je to van svake pameti u današnje vrijeme kada je sve digitalizovano i pritiskom na jedno dugme sve se dobije.

Ministar finansija u Vladi KS je, inače, Amel Kovačević i imenovan je kao kandidat Naroda i pravde.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.