open-navfaktor-logo
search
Izjave sve govore
Otimanje nadležnosti od države BiH: Ima li razlike između Šarovića i Dodika?
Koja je razlika između opozicije koju čije SDS, PDP i DNS i SNSD-a kada je riječ o otimanju nadležnosti od države Bosne i Hercegovine i vraćanju na entitet Republika Srpska?
15.12.2021. u 07:40
get url
text

Ukratko, samo u strategiji i pristupu, a ideološki sve je isto.

Sudeći po javnim istupima i izjavama čelnih ljudi, razlike nema. Ovi prvi opozicioni ako se temeljito iščitaju njihove izjave, smatraju da bh. entitet Republika Srpska ima legitimno pravo da uzme nadležnosti države i prenese ih na entitet, ali da treba biti oprezan, da nije baš sad tajming ili da se postavlja pitanje finansiranja "novih institucija".  

VEZANI TEKST - Tok posebne sjednice NSRS-a: Zastupnici glasali za vraćanje nadležnosti

Šarovića smatra da je to legitiman cilj, ali inicijativa je opasna.

- Smatram da je to čin koji može da izazove nesagledive posljedice ako se krene u pogrešnom smjeru - rekao je Šarović, naglašavajući da u ovaj poduhvat može da se upusti samo jak RS, a on to danas nije.

Prevedeno, treba čekati pravo vrijeme pa onda krenuti u ono što sada radi predsjednik SNSD-a Milorad Dodik.

Predsjednik Demokratskog narodnog saveza Nenad Nešić na posebnoj sjednici NSRS-a 10. decembra kazao je:

- Mene je sramota jer je ova sjednica morala biti dobro pripremljena. Trebali smo pokazati jedinstvo i detaljno pripremiti zakone koji će odmah stupiti na snagu - naglasio je Nešić.

Prvi čovjek PDP-a Branislav Borenović kazao je da se u NSRS-a dešavala "opasna farsa", ali i neizvodiva.

- Šta tačno znači vojska RS-a? Imamo li para da kupimo tenkove, imamo li uvjeta da stavljamo check pointe na entitetsku liniju? Pročitajte šta znači prikupljanje PDV-a o kojem pričate. Da li to znači da ćemo izgubiti 300 ili 500 miliona KM? - pitao je Borenović prisutne političare iz vladajuće koalicije.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.