open-navfaktor-logo
search
Ispunjeni uvjeti
Otkazan protest rudara pred Vladom FBiH u Sarajevu najavljen za sutra
Samostalni sindikat radnika rudnika uglja u Federaciji Bosne i Hercegovine donio je odluku o otkazivanju protestnog skupa u Sarajevu ispred Vlade FBiH koji je bio zakazan za sutra.
07.06.2023. u 12:00
get url
text

VEZANI TEKST - Nazire se deblokada računa preduzeća i prekid radničkog neposluha rudara RMU Zenica

Otkazivanje protesta uslijedilo je nakon što su jučer usvojene odluke kojima je omogućeno ispunjavanje zahtjeva rudara iz Rudnika mrkog uglja Zenica.

- Ispunjeni su uvjeti za primjenu Kolektivnog ugovora. Ima jedno pitanje koje treba riješiti unutar RMU Zenica. Kolege iz Zenice su obavijestile da prema njihovom stavu mi trebamo otkazati ovaj protestni skup – kazao je za Faktor predsjednik Samostalnog sindikata radnika rudnika FBiH Sinan Husić te dodao:

- Oni su jučer analizirali sve odluke koje je usvojilo rukovodstvo Elektroprivrede BiH i u popodnevnim satima nas obavijestili da je njihov stav da mi taj protestni skup otkažemo, što smo mi i uradili.

Pitanje koje se treba dodatno riješiti, naveo je Husić, jeste neuplaćeni doprinosi za isplaćene plaće određenog broja radnika. Kako je pojasnio, od njih se traži da svoje potraživanje prolongiraju.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.