open-navfaktor-logo
search
Zastupnički dom
Otkazana je hitna sjednica Parlamenta BiH zbog neslaganja partnera "Trojke" i SNSD-a
Hitna sjednica Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, koja je prvo pomjerena, sada je i otkazana.
10.10.2023. u 14:49
get url
text

VEZANI TEKST - Novi problemi u vladajućoj koaliciji, pomjerena hitna sjednica: "Trojka" se sveti SNSD-u zbog obaranja zakona?

Nije poznato kada će ponovo biti zakazana.

Na prvobitnom dnevnom redu bilo je davanje saglasnosti za ratifikaciju tri sporazuma i jednog ugovora, naknadno je kao tačka dodan još jedan sporazum s Hrvatskom koji se tiče rekonstrukcije mosta Brčko-Gunja, ali ono što je izbio kao problem među parlamentarnom većinom je ugovor koji je važan za bosanskohercegovački entitet RS. Radi se o ugovoru o finansiranju između Bosne i Hercegovine, RS-a i i Evropske investicione banke za projekat medicinskog kompleksa Banja Luka. 

Prema informacijama iz Parlamenta BiH, zastupnici "Trojke" nisu željeli podržati ovaj ugovor s obzirom na to da su SNSD-ovi delegati u Domu naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine 4. oktobra oborili zakone koji su bili na dnevnom redu, između ostalih "Trojkine" izmjene Zakona o radu u institucijama BiH kojim se pobliže definira porodiljsko odsustvo. 

Na dnevnom redu današnje sjednice bili su sporazumi o priznavanju stručnih kvalifikacija doktora medicine, doktora dentalne medicine i arhitekata u kontekstu Srednjoevropskog sporazuma o slobodnoj trgovini, zatim o priznavanju visokoškolskih kvalifikacija na Zapadnom Balkanu, te o investicionom grantu za podršku Projektu vodosnabdijevanja i sanitacije u BiH u okviru IPA II između BiH i Evropske investicione banke.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.