open-navfaktor-logo
search
Saga se nastavlja
Otkazana sjednica KO SDP-a Tuzla: O vlasti u TK odlučivat će se u Jablanici
SDP u Tuzlanskom kantonu već sedmi mjesec vodi pregovore o vlasti, a od šest potencijalnih koalicionih partnera ostali su im samo PDA i SBB
09.05.2019. u 14:31
get url
text

Kantonalni odbor SDP-a Tuzla večeras neće održati planiranu sjednicu, na kojoj je trebala biti donesena odluka o tome hoće li ova stranka ući u vlast s PDA, saznaje Faktor.

Sjednica je otkazana jer u subotu u Jablanici zasjeda Glavni odbor partije, na kojem će biti razmatrana o odluka o koaliciji u Tuzlanskom kantonu. Kada najvažnije stranačko tijelo donese odluku, Kantonalni odbor Tuzla će postupiti u skladu s njom. Ovaj redoslijed odlučivanja usklađen je sa Statutom SDP-a, jer sve odluke o koalicijama u konačnici mora donijeti Glavni odbor.

SDP u Tuzlanskom kantonu već sedmi mjesec vodi pregovore o vlasti, a od šest potencijalnih koalicionih partnera ostali su im samo PDA i SBB. Ove tri stranke zajedno imaju 19 zastupnika što je potrebna većina za formiranje vlasti. Međutim, KO SDP-a Tuzla ranije je donio odluku kojom je PDA označio kao etnonacionalnu stranku te s njima odbacio koaliciju.

Zastupnici PDA u startu su dali podršku programskoj vladi SDP-a, ali su na posljednjem sastanku došli sa stavom da žele participirati u Vladi TK u punom kapacitetu, odnosno u omjeru koji odgovara brojci od sedam skupštinskih zastupnika. Da bi PDA zvanično postala koalicioni partner SDP-u u TK, Glavni odbor SDP-a morat će "natjerati" Kantonalni odbor Tuzla da promijeni mišljenje o PDA kao etnonacionalnoj stranci.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.