open-navfaktor-logo
search
Šta se dešava
Otkazana sjednica Vlade ZDK zbog nedolaska ministara iz DF-a, problem i "nesporazum oko odluka"
Sjednica Vlade Zeničko-dobojskog kantona odgođena je nakon unutrašnjih nesuglasica.
06.04.2023. u 13:02
get url
text

Kako piše zenicablog.com, na sjednici se nije pojavilo nekoliko ministara. Prema informacijama sa zvanične stranice Vlade, za danas u 9 sati u sali 109 zgrade Vlade bila je zakazana 14. sjednica Vlade, sa 32 najavljene tačke dnevnog reda. Na sjednici se pojavila većina ministara i premijerka Amra Mehmedić, ali su se razišli nakon nekoliko minuta, bez održane sjednice.

VEZANI TEKST - Trećina zastupnika u Skupštini ZDK zatražila zaštitu vitalnog nacionalnog interesa zbog imenovanja Vlade

Prema saznanjima ovog portala, na sjednici se nisu pojavili ministri iz Demokratske fronte (DF). Na sjednicu je, prema nekoliko aktera uključenih u dešavanja, u i ispred sale 109 došao i ministar iz NES-a Samir Šibonjić, koji je premijerki i kolegama navodno saopćio da mu je iz Centrale stranke (NES) naloženo da ne prisustvuje sjednici Vlade.

- Malo sam danas kasnio na Vladu, nije bilo nekoliko ministara, pa je pomjerena Vlada za utorak. Tako da ne mogu adekvatno komentarisati - rekao je kratko Šibonjić.

I pored "manjka" od dva-tri ministra, sjednica je mogla biti održana jer su joj prisustvovali ministri iz HDZ-a, SDP-a, BHI – KF…, te je sigurno postojala većina za odlučivanje. Međutim…

Nezvanično, u materijalima za sjednicu postojale su odluke oko koje "članovi koalicije", kao što su HDZ, SDP, imaju dijametralno suprotno mišljenje od "ostatka" vlade, te je postalo jasno da određeni dokumenti neće imati potrebnu većinu za usvajanje, pa je premijerka "raspustila" sjednicu i prije nego je ona počela.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.