open-navfaktor-logo
search
Loša predviđanja
Otkazuju se rezervacije: Milionski gubici na bh. planinama, zimsku sezonu može spasiti samo snijeg
Prošle godine na bh. planinama su zabilježeni rekordni rezultati u skijaškoj sezoni, ali predviđanja za predstojeću nisu dobra.
24.12.2022. u 15:06
get url
text

Naime, zbog činjenice da još nije pao snijeg, ali i da zbog visokih temperatura nisu u mogućnosti praviti vještački snijeg, pod velikim znakom pitanja je sezona u januaru i februaru. S ovim problemom susreću se planine u cijelom regionu, a veoma su zabrinuti turistički radnici i vlasnici hotela, motela i apartmana na Jahorini, Bjelašnici, Vlašiću...

Gosti iz cijele Evrope počeli su otkazivati rezervacije za januar, a ako uskoro ne padne snijeg, štete na bh. planinama mogle bi se mjeriti u desecima miliona.

- Sezona 21/22 je jedna od finansijski najboljih sezona, što je važno jer to nam osigurava planiranje dugoročnih investicija i realizaciju novih razvojnih projekata. Tek smo na sredini januara i imamo već 50 dana skijanja iza sebe, a dobri vremenski uvjeti omogućili su da prvi u regionu otvorimo skijašku sezonu. Iako planirane investicije za ovu sezonu nisu bile dovoljne da bi zadovoljili sve potrebe naših korisnika, uspjeli smo uspješno realizovati sve planirane najavljene manje projekte, te pokazati da razvoj skijališta ide u pravom pravcu. Za narednu sezonu planirane su investicije u vrijednosti od 15 miliona KM, što predstavlja najveća ulaganja od 2016. godine. Pored planiranih investicionih projekata, radimo na razradi novih, a ključno je povezivanje Bjelašnice i Igmana – rekao je Jasmin Mehić na press konferenciji 18. januara.

VEZANI TEKST - Vještački snijeg se pravi na olimpijskim planinama, kada će biti spremne staze na Bjelašnici i Jahorini

Nažalost, sada je situacija mnogo drugačija.

- U kompletnom regionu temperature su daleko iznad nekih standardnih prosjeka. U narednih deset dana ne vidimo mogućnost proizvodnje snijega. Naša akumulaciona jezera su puna i timovi su spremni već duže od 30 dana. Imali smo samo pet dana proizvodnje snijega što je nedovoljno da pustimo skijalište u rad. Gledajući prognozu, nažalost, do Nove godine nećemo biti u mogućnosti otvoriti skijalište. Tehnički smo potpuno spremni. Ovo je rizik posla kojim se bavimo, odnosno razvoja skijaškog turizma i nadamo se da će što prije temperatura biti ispod nule kako bismo mogli ponovo početi proizvoditi snijeg ili još bolje da počne padati snijeg – kaže Jasmin Mehić za Faktor.

Ništa bolja situacija nije ni na Vlašiću.

- Situacija je teška. Prošle godine snijeg je pao oko 10. decembra. Imali smo mali prekid zbog visokih temperatura poslije 20. decembra, ali je opet snijeg pao i imali smo zaista dobru ski-sezonu. Ove godine smo se trudili nizom manifestacija da popravimo situaciju. Imali smo odlično otvorenje sezone i koncerte i svi smještajni kapaciteti su bili puni. Planiramo i doček Nove godine na otvorenom. Vlašić je jedna od najpopularnijih turističkih destinacija za Novu godinu i mislimo da će u tom periodu kapaciteti ponovo biti popunjeni. Međutim, problem nastaje od 3. januara. Ako ne bi bilo snijega, doći će do otkazivanja rezervacija i takva je praksa. Turisti su jako oprezni. Mali je broj rezervacija u januaru jer svi čekaju snijeg. Ako bi snijeg pao 5. januara, popravio bi situaciju. Sezona ne bi bila rekordna, ali bi pomoglo skijalištima i spasila bi se zimska sezona – kaže Miroslav Matošević, direktor Turističke zajednice Srednjobosanskog kantona.

Iz OC Jahorina ističu da su uložili smo sve napore i u prethodnom periodu preduzli sve aktivnosti neophodne za početak sezone.

- Nažalost suočavamo se sa veoma nepovoljnom situacijom kada je organizacija skijanja u pitanju. Ski staze su uređene, žičare remontovane i jezera za vještačko osnježavanje u potpunosti napunjena vodom. Da bi tradiconalni sistem vještačkog osnježavanja adekvatno funkcionisao neophodno je da kombinovana temperatura vazduha bude -3 stepena celzijusa ili niža, takođe za potpuni efekat neophodna je i niža vlažnost vazduha. SnowFactory sistem osnježavanja koji proizvodi snijeg na temperaturi do +15 stepeni nabavljen prvenstveno za potrebe organizacije Ski Kup-a na ski stazi Prača premješten je na poligon Poljice i konstantno je u pogonu. Nažalost jedan SnowFactory sistem nema kapacitet da osnježi kompletnu Jahorinu.

Protiv prirode se ne može i upravo svjedočimo toj činjenici. Za sada čekamo povoljne uslove za pokretanje skijališta i u skladu sa situacijom ćemo odlučivati naše naredne korake. U skladu sa trenutnim vremenskim prognozama i pojavom temperaturne inverzije tokom koje se bilježe niže temperature vazduha u gradu nego na planini Olimpijski centar Jahorina obavještava skijaše da adekvatna i bezbjedna priprema skijaških staza neće biti moguća u narednih 15 dana. Dakle, nažalost, do 5. januara neće biti moguće organizovati skijanje na Jahorini, ukoliko ne dođe do promjene meteoroloških uslova i pojave temperaturnog minusa koji je neophodan za funkcionisanje sistema za vještačko osnježavanje - kažu iz OC Jahoriina.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.