open-navfaktor-logo
search
Dostavljen Briselu
Otkriven Sattlerov izvještaj: Dodik s Varhelyijem dogovorio sjednicu NSRS-a o prijenosu nadležnosti
Evropski komesar za proširenje Oliver Varhelyi krajem novembra ove godine dogovorio je s Miloradom Dodikom održavanje posebne sjednice Narodne skupštine Republike Srpske na kojoj je razmatrano pitanje prijenosa nadležnosti sa nivoa BiH na nivo entiteta. Ovaj zvaničnik Evorpske unije usaglasio je s Dodikom i da zaključci stupe na snagu šest mjeseci kasnije.
21.12.2021. u 12:44
get url
text

Ovu informaciju objavio je portal Istraga, pojašnjavajući da to potvrđuje "izvještaj šefa Delegacije EU-a u BiH Johanna Sattlera koji je 25. novembra dostavljen u u Brisel". 

Autentičnost dokumenta, kako je to objavio ovaj portal, potvrđen im je iz tri diplomatska izvora.

Ambasador Sattler je ovaj izvještaj, navodi dalje Istraga u svom tekstu, napisao neposredno nakon posjete evropskog komesara za proširenje Olivera Varhelyija Bosni i Hrcegovini, gdje se 24. i 25. novembra sastao sa bh. zaničnicima i liderima najvećih političkih partija u BiH. U dokumentu je navedeno da je glavni krivac za krizu – bivši visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko. Johann Sattler, tako, piše da su Oliver Varhelyi i lider SNSD-a Milorad Dodik razgovarali aktivnostima u vezi s posebnom sjednicom Narodne skupštine RS-a.

- Na Posebnoj sjednici NSRS-a planiranoj za 10. decembar, komesar je pojasnio da će se sjednica zaista održati, ali da će biti najavljen moratorij na donošenje zakona o jednostranom povlačenju iz državnih institucija na period od 6 mjeseci. To je dogovoreno, a predstavnici RS-a će odgovarati za sve suprotne radnje - naveo je Sattler u svom izvještaju.

Istraga dalje navodi kako u izvještaju nisu precizirani detalji dogovora, ali da je "jasno da su evropski komesar za proširenje Oliver Varhelyi i lider SNSD-a Milorad Dodik 'dogovorili' datum održavanja posebne sjednice, kao i dinamiku 'stupanja na snagu' zaključaka koji se odnose na prijenos nadležnosti u oblasti sigurnosti i odbrane, indirektnih poreza i pravosuđa".

Sattlerov izvještaj je pisan 25. novembra i u tom je dokumentu precizirano da je posebna sjednica NSRS-a planirana za 10. decembar. No, tu treba napomenuti da je Kolegij Narodne skupštine RS-a tek 7. decembra formalno donio odluku da će Posebna sjednica biti održana 10. decembra, odnosno tačno onog datuma koji je u svom izvještaju naveo Johann Sattler, navodeći, pritome, da je "to dogovoreno".

Da je Oliver Varhelyi bio blagonaklon prema Miloradu Dodiku dokazuje i drugi dio izvještaja Johanna Satlera u kojem se navodi da je glavni krivac za krizu u BiH – bivši visoki prestavnik Valentin Inzko, piše Istraga. 

- Ističući važnost mandata OHR-a i da za trenutnu situaciju nije kriv visoki predstavnik (Christian) Schmidt, komesar (Varhelyi) je podijelio svoju iskrenu ocjenu da je za sadašnju političku krizu u BiH kriv i njegov prethodnik, visoki predstavnik Inzko. Iako se Inzkovi amandmani ne mogu osporiti sa stajališta sadržaja zakona, problematična je bila činjenica da su nametnuti posljednjeg dana mandata visokog predstavnika Inzka - naveo je Johann Sattler u svom izvještaju sačinjenog nakon posjete evropskog komesara za proširenje Olivera Varhelyija.

Optužujući Inzka za izazivanje krize, Vahelyi je, navodi se u Sattlerovim bilješkama, "objasnio da su Dodikove izjave u medijima o državnoj imovini bile rezervirane i više dimna zavjesa, a ne pravi požar". No, bez obzira na to, evropski komesar za proširenje smatra da bi trebalo otvoriti pregovore u vezi s tri osnovna pitanja - državnom imovinom, izbornom reformom i izmjenama Krivičnog zakona BiH, odnosno izmjenama amandmana koje je nametnuo OHR, odnosno bivši visoki predstavnik Valentin Inzko.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.