open-navfaktor-logo
search
Svečanost na platou
Otkriven spomenik Mirzi Delibašiću na Skenderiji
Na platou KCS Skenderija svečano je otkriven spomenik najboljem sportisti Bosne i Hercegovine svih vremena Mirzi Delibašiću. Crvenu tkaninu sa spomenika skinula su Mirzina unučad. 
01.06.2022. u 19:08
get url
text

Uoči otkrivanja spomenika, prisutnima se obratio Mirzin sin, Danko Delibašić, koji je rekao da je bila dobra odluka što je svečanost otkrivanja spomenika odložena za danas.

- Jučer je bio težak dan u kojem se na moju žalost pojam koji Mirza predstavlja u društvu izobličio. To je zahvaljujući zloj namjeri ljudi koji imaju priliku da svakodnevno pišu u javnom prostoru. Srećom, nemaju veliku publiku. Dan je bio još teži za porodice žrtava u Prijedoru, bio je težak za porodicu uvažene Segmedine Srna-Bajramović - rekao je Danko, koji je govor završio citatom iz knjige bh. književnika Semezdina Mehmedinovića, uz poruku - "Mirza je bio čovjek čistog srca".

Načelnik Općine Centar Srđan Mandić rekao je da je ovo važan za općinu, Sarajevo, Tuzlu, Bosnu i Hercegovinu, region i cijeli svijet.

- Mirza je bio stanovnik naše općine i ovo je na neki način njegov povratak kući. Isto tako veliki je dan i za Sarajevo, grad velikog srca i dobrih ljudi, koji zna da voli ali i traži da bude voljen. Veza između Sarajeva i Mirze Delibašića je najbolji pokazatelj te uzajamne ljubavi. Sve velike dvorane svijeta imaju svoje velikane ispred svojih dvorana. Veliki dan je i za njegovu rodnu Tuzlu i raduje me što je danas ovdje veliki broj Tuzlaka. Ovo je veliki dan i za BiH, jer otkrivamo spomenik najvećem sportisti svih vremena koje je naša zemlja ikada imala. Naravno, veliki dan i za regiju bivše Jugoslavije, jer znamo da je Mirza u svim dvoranama dočekivan kao svoj. I na kraju, veliki dan je i za globalni svijet sporta, jer je Mirza bio svjetski priznati košarkaš - rekao je načelnik Mandić, posebno se zahvalivši porodici Delibašić koja je pristala da bude dio ovog projekta.

- Ako postoji neko ko ne zna ko je bio Mirza Delibašić, kada dođe na ovaj plato, znat će ko je on bio. Nadam se da će se neke nove generacije, kada krenu na utakmicu ili koncert, nalaziti baš ispred spomenika Mirze Delibašića - dodao je Mandić.

Ministar kulture i sporta Kantona Sarajevo Samir Avdić u svom obraćanju poručio je da je danas poseban dan. 

- Znam da ste zajedno sa svim građanima Bosne i Hercegovine dočekali Mirzin spomenik na mjestu gdje je prešao milione koraka. Mirza je bio velikan u svakom smislu te riječi. Ovo je spomenik da napomene kako je teško biti i kako se teško postane veliki. Još nas niko nije pomjerio sa 8. mjesta najbolje reprezentacije u košarci. To je i tvojih ruku djelo - rekao je Avdić. 

{$galerijaFotografija}

Prepričao je i jedan od svojih razgovora sa Mirzom. 

- Trebao sam da idem za Španiju, Mirza je znao o čemu se radi i zovnuo me i rekao: "Imaš dvije stvari da uradiš, da svog trenera pitaš koje je tvoje stvarno radno mjesto i da naučiš španski jezik". Mirza je bio stanovnik svijeta i hvala mu na tome – naglasio je Avdić. 

Nakon otkrivanja spomenika u Domu mladih upriličen je prateći program u spomen na lik i djelo legendarnog košarkaša.

Podsjećamo, na inicijativu načelnika Srđana Mandića Općina Centar Sarajevo raspisala je međunarodni javni poziv za izradu idejnog skulptorsko-umjetničkog rješenja za izgradnju spomenika velikanu bosanskohercegovačke košarke Mirzi Delibašiću. Nakon što je okončan Međunarodni javni poziv u Općini Centar je predstavljen pobjednički rad skulptora Adisa Lukača.

Spomenik je izgrađen zahvaljujući saradnji Općine Centar i Ministarstva kulture i sporta Kantona Sarajevo, te uz podršku prijatelja projekta Turističke zajednice Kantona Sarajevo i ASA Osiguranja.

_DSC6395.JPG
1 od 15
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.