open-navfaktor-logo
search
Kešo pitao
Otkud Helezu računica da će vojnik imati 1.700 KM, šalju li generale s visokim plaćama na hadž o trošku Ministarstva
Sjednica Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine počela je danas postavljanjem zastupničkih pitanja, a neka od njih odnosila se na određene visoke troškove Ministarstva odbrane Bosne i Hercegovine i polutačne informacije koje je iznio ministar Zukan Helez.
19.04.2023. u 20:42
get url
text

Safet Kešo, zastupnik SDA u Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine, kazao je da u javnim istupima svi olako iznose podatke koji su netačni ili polutačni, pa pitanja postavlja ministru Helezu kako bi se neke stvari utvrdile, a ponukan reakcijama nekih vojnika oficira.

- Da li je tačno da je izjavio da je budžet Ministarstva odbrane Bosne i Hercegovine povećan za 100 miliona KM, jesmo li ga dobro čuli?

Ministar Helez se 21. marta javio iz Brisela i izjavio da će vojnik imati primanja od 1.500 KM do 1.700 KM. Koja su to primanja koja daju tu cifru 1.700 KM, koliko je takvih vojnika i ima li ih – pitao je Kešo.

Iz budžeta institucija BiH za ovu godinu vidljivo je da je budžet Ministarstva odbrane povećan za 85 miliona KM, većina za tekuće izdatke. Prema Zakonu o plaćama i naknadama u institucijama BiH, vojnik ima osnovnu plaću od oko 840 KM, kada se pomnoži koeficijent koji ima i nova uvećana osnovica od 600 KM.

Kešu je nadalje interesiralo da li su generali ili bilo koja lica na službi u Oružanim snagama Bosne i Hercegovine s plaćama od 3.000 KM, 4.000 KM i 5.000 KM upućivana na hadž o trošku Ministarstva odbrane BiH. Zatražio je da mu se dostavi spisak i tačni podaci i odgovori na osnovu kojih akata se ovo moglo izvršiti.

Kešo je pitao i za troškove mobitela pa je pitao da li je tačno da Ministarstvo odbrane godišnje troši 500.000 KM na 180 korisnika mobitela.

- Da li je i na koji način Ministarstvo odbrane nabavljalo mobitele, posebno vrijedne 2.000 KM, jer je ministar Helez izjavio da mu je nuđen jedan takav mobitel, ali ga je odbio. Da li su takvi telefoni nabavljeni i nuđeni zamjenicima, sekretarima, generalima – pitao je Kešo.

On je naglasio da će mu odgovarati svaki odgovor koji bude istinit.

Odgovor će dobiti naknadno s obzirom na to da Helez nije prisutan na današnjoj sjednici Zastupničkog doma Parlamenta BiH.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.