open-navfaktor-logo
search
Slaba kontrola
Otkud toliko slučajeva korupcije u UIO: Za sami vrh su se vezivale velike afere, šta očekivati od službenika
Sud Bosne i Hercegovine je, kako je objavljeno prije nekoliko dana, zabranio obavljanje dužnosti službenici Uprave za indirektno oporezivanje Bosne i Hercegovine zaposlenoj na GP Skelani osumnjičenoj za nezakonitosti. U toku je i istraga u predmetu "šefice" Jelene Majstorović gdje se sumnjiče još dva zaposlenika UIO. 
16.10.2023. u 07:53
get url
text

U maju ove godine je uposlenik UIO osuđen zbog primanja mita od 100 eura na granici, a nekoliko dana prije toga je drugi uposlenik priznao krivicu za korupciju. U martu ove godine je carinik priznao krivicu za slučaj podmićivanja pri uvozu arapskih konja u BiH. 

Radi se o slučajevima korupcije koji su otkriveni. 

VEZANI TEKST - SIPA izuzima dokumentaciju u UIOBiH

Ivana Korajlić, izvršna direktorica Transparency internationala BiH, na pitanje otkud toliko slučajeva korupcije u UIO, odgovorila je da se tu vrti mnogo novca u nadležnosti UIO, inspektora, službenika. 

- I ta institucija po prirodi djelovanja je podložna različitim vrstama zloupotreba. Ključni problem je pitanje kontrole rada službenika. A na kraju moramo doći do vrha Uprave gdje ste imali ogromne korupcijske afere pa ono što rade inspektori, službenici je sitnica u odnosu na afere koje su se vezivale za vrh UIO. Nije tu samo slučaj bivšeg direktora Kemala Čauševića već i brojne afere koje su se vezivale za bivšeg direktora Miru Džakulu, prijave uzbunjivača su bile bez adekvatnih odgovora. Nije bilo volje Tužilaštva da pokrene istrage ili podigne optužnice što je rezultiralo time da su zaposleni koji su prijavljivali su trpili posljedice – kazala je Korajlić. 

Rekla je da problem počinje od vrha i preliva se na službenike. 

- U početnim aferama nije bila adekvatna reakcija Tužilaštva BiH. Bio je veliki broj optuženih koji su vraćani na posao, zapošljavanja su već osuđivana lica. Dakle problem je od politike zapošljavanja do načina rukovođenja institucijom gdje je prisutan politički utjecaj, gdje institucija služi za podmirivanje potreba pojedinaca na vlasti i njima bliskih – dodala je Korajlić. 

Primjer neadekvatnog odgovora mogla bi biti presuda iz 2021. godine kada je carinski službenik, koji je priznao da je organizovao grupu koja je krijumčarila akciznu robu čime je budžetu nanio štetu od preko 270 hiljada KM, osuđen na uvjetnu kaznu zatvora od godinu i po dana, koja neće biti izvršena ako u roku tri godine ne počini krivično djelo.

U UIO smo pitali postoje li i kakve su interne kontrole u Upravi za indirektno oporezivanje BiH, posebno carinika i inspektora, te koliko su djelotvorne. 

Prema njihovim podacima, od početka godine stigla je 41 primjedba na postupanje zaposlenih, osam prijava zbog nezakonitosti, a svake godina provedu desetke disciplinskih postupaka. 

Iz Uprave za indirektno oporezivanje su istakli da su pravilnikom propisani uvjeti za svako radno mjesto, kao i da svi kandidati koji izađu na konkurse moraju dostaviti uvjerenje da se protiv njih ne vodi krivični postupak izdato od nadležnog suda.

- Iz toga proizilazi da u trenutku prijema u radni odnos ne postoji osnovana sumnja da su isti vršili ili da vrše krivična djela – ukazao je Ratko Kovačević, portparol UIOBiH. 

VEZANI TEKST - Uposlenik UIOBiH priznao krivicu za korupciju, kažnjen sa 4.000 KM i uvjetno zatvorom

Istakao je da je UIO složena samostalna upravna organizacija koja broji više od 2.300 zaposlenih, te da ova institucija pokreće disciplinske postupke protiv svih službenika za koje postoji osnovana sumnja da su izvršili povredu službene dužnosti. 

- Svake godine u UIO bude provedeno nekoliko desetaka disciplinskih postupaka zbog lakše ili teže povrede službene dužnosti. Postoje tri disciplinske komisije koje potpuno samostalno rješavaju svaki pojedinačni predmet i donose odluke, a kazne su od umanjenja plate do otkaza – kazao je Kovačević. 

Odgovorio je da su tokom ove godine zaprimili 41 primjedba na postupanje zaposlenih, a postupak osnovanosti primjedbi provodi Odsjek za profesionalne standarde.

- Svaka od primjedbi predstavlja prijavu kršenja Kodeksa ponašanja zaposlenih u UIO, jedan dio primjedbi se odnosi na prijavu nezakonitosti ili korupciju, a drugi dio na neke druge primjedbe u postupanju zaposlenih u Upravi. Svaka podnesena primjedba se detaljno obrađuje, pokušava se utvrditi osnovanost, te ukoliko se to utvrdi predlažu se i mjere za dalje postupanje, izmđu ostalog, i za pokretanje disciplinskih postupaka – pojasnio je Kovačević. 

Naglasio je da su mišljenja da problem korupcije nije problem samo u Upravi za indirektno oporezivanje, već se s tim problemom susreću i mnoge institucije, a problem korupcije je problem društva u cjelini. 

- Dok postoji neko ko je spreman ponuditi novac ili nešto drugo za uslugu, vjerovatno će uvijek postojati neko ko će u tom datom trenutku biti spreman to prihvatiti. Naravno, UIO pokušava da se izbori s problemom korupcije na sve moguće načine. Pripremili smo i letke "Stop korupciji" s potpunim informacijama šta je korupcija, koji su najčešći oblici koruptivnih aktivnosti u službi, kako prijaviti korupciju – naveo je Kovačević. 

VEZANI TEKST - Optuženi za uzimanje mita za zapošljavanje u Graničnoj policiji BiH priznali krivicu, izrečene im i kazne

U cilju borbe protiv korupcije je, dodao je on, donesen kodeks po kojem je svaki službenik jednom godišnje u obavezi da pod punom materijalnom i krivičnom odgovornošću potpiše izjavu o sukobu interesa, izjavu o nespojivosti dužnosti zaposlenih i izjavu o imovini i djelatnostima.

Na web stranici UIO može se prijaviti korupcija, a tu je i otvorenu liniju 080 02 06 07 gdje su svi pozivi besplatni i anonimni. 

- U UIO postoji i Odsjek za unutrašnju kontrolu, a koji, između ostalog, postupa po prijavama koje ukazuju na nezakonitosti u radu zaposlenih u Upravi. Od početka ove godine Odsjek je zaprimio osam prijava koje su se odnosile na nezakonito postupanje zaposlenih, od kojih je postupak potrebnih provjera okonačan za pet, dok je provjera navoda iz tri prijave u toku. Za navode iz jedne prijave utvrđeno je da su osnovani i pokrenut je daljnji postupak – istakao je Kovačević.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.