open-navfaktor-logo
search
Proizvodnja ugašena
Otpremnina ili čekanje: Radnicima Aluminija prezentiran program zbrinjavanja
Proizvodni pogodni Aluminija ugašeni su u noći s 9. na 10. juli, nakon što je preduzeće iskopčano s visokonaponske električne mreže
26.07.2019. u 20:52
get url
text
Ulaz u mostarski Aluminij
Ulaz u mostarski Aluminij

Predstavnicima Nezavisnog sindikata zaposlenika Aluminija u petak poslijepodne prezentiran je programa zbrinjavanja 900 radnika tog poduzeća.

Sastanku u upravnoj zgradi Aluminija nazočili su, između ostalih, predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović, federalna ministrica finansija Jelka Milićević i predsjednik Nadzornog odbora Aluminija Zdenko Klepić.

Po okončanju dvosatnog sastanka predsjednik Nezavisnog sindikata zaposlenika Aluminija Romeo Biokšić kazao je u izjavi za Fenu kako je danas učinjen određen pomak, iako se još puno toga mora uraditi.

- Večeras su nam prezentirani programi i analize po pogonima. Sada to trebamo detaljno proučiti, zatim slijede sastanci na kojima će se sami radnici morati izjasniti o novim uvjetima, o tome misle li ostajati ili misle uzeti otpremnine koje će im biti ponuđene - kazao je Biokšić.

Dodao je kako bi se u prvim dvjema fazama eventualnog ponovnog pokretanja proizvodnje na posao moglo vratiti oko 300 ljudi.

Ranije u petak na konferenciji za novinare Dragan Čović kazao je kako se više ne smije odugovlačiti s rješavanjem brojnih problema u nekadašnjem mostarskom gigantu te je najavio da će do kraja mjeseca biti završen plan restrukturiranja Aluminija, nakon čega će se o tom planu očitovati i Vlada Federacije BiH.

- Ono što prihvati Vlada Federacije BiH bit će onda transparentno predstavljeno javnosti - poručio je Čović.

Proizvodni pogodni Aluminija ugašeni su u noći s 9. na 10. juli, nakon što je preduzeće iskopčano s visokonaponske električne mreže.

Zbog cijena električne energije Aluminij je nekoliko zadnjih godina poslovao s gubitkom. Ukupni dug kompanije popeo se na 400 miliona maraka, od čega se 293 miliona maraka odnosi na dug za potrošenu električnu energiju.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.