open-navfaktor-logo
search
Odabrana noć
Otvaraju se vrata Božije milosti i oprosta: Muslimani večeras obilježavaju Lejletu-l-berat
Mubarek noć Lejletu-l-berat nastupa večeras s akšam-namazom, a u džamijama širom Bosne i Hercegovine i dijaspore bit će obilježena prigodnim programima, javlja Anadolija.
06.03.2023. u 08:46
get url
text

Predsjednik Mešihata Islamske zajednice u Sloveniji muftija ljubljanski Nevzet Porić u razgovoru za agenciju MINA kazao je da se ova noć obilježava učenjem mevluda, dobrovoljnim namazima, učenjem dova i traženjem oprosta od Allaha.

- Vjeruje se da se u ovoj noći otvaraju vrata Božije milosti i oprosta, te da Uzvišeni Bog odlučuje o sudbini svakog pojedinca u narednoj godini. Za muslimane i muslimanke, Lejletu-l-berat je nagovještaj mubarek mjeseca ramazana, a mjesec ša'ban je vrijeme za koje je poslanik Muhammed, a. s., preporučio da se provede u ibadetu, činjenju dobrih djela i pripremi za mubarek mjesec ramazan, kako bismo nastavili s još većim intenzitetom izvršavanja ibadeta i činjenja dobrih djela u vrijeme dok postimo - kazao je Porić.

Podsjetio je da utemeljenost važnosti ove mubarek noći nalazimo u hadisima Božijeg poslanika Muhammeda, a. s., na osnovu kojih Bošnjaci, kao i muslimani u mnogim muslimanskim zemljama, obilježavaju Lejletu-l-berat i smatraju je vrijednom.

- Vjeruje se da će Uzvišeni Bog oprostiti grijehe onima koji se iskreno pokaju za njih i zatraže oprost. Dakle, Lejletu-l-berat ima posebnu važnost jer je to noć u kojoj ljudi stječu posebnu Allahovu milost i naklonost. Stoga je važno ovu milosnu noć provesti u ibadetu na način kako su to prakticirale ranije generacije muslimana ovih prostora - naglasio je muftija.

Istaknuo je da Lejletu-l-berat treba iskoristiti za obavljanje dobrovoljnih namaza u kućama, učenje Kur'ana, zikra i donošenje salavata na Božijeg poslanika Muhammeda, a. s., učenje dova Allahu, dž. š., i traženje oprosta za počinjene grijehe.

Muhammed a.s. je preporučio da postimo 15. dan mjeseca ša'bana, tojeste dan nakon Lejletu-l-berata. Mjesec ša'ban ima posebnu vrijednost i dobra djela kao i ibadeti počinjeni u njemu, višestruko se nagrađuju. Zabilježeno je da je Muhammed, a. s., mnogo postio u mjesecu ša'banu, a ponekad i cijeli mjesec ša'ban. Zabilježeno je, također, da su ashabi, i kasnije generacije muslimana, sve do dana današnjeg, petnaesti dan mjeseca ša'bana postili, što nas može motivisati da i mi postimo na taj dan i svojim postom prakticiramo sunnet Muhammeda, a. s. - naveo je muftija ljubljanski.

Poručio je da su mubarek noći, a naročito Lejletu-l-berat kao Noć oprosta veliko ohrabrenje za vjernike i vjernice "u kojima se mogu povjeriti svome Gospodaru i predati mu svoje želje".

- U mubarek noćima imamo priliku da s Allahom, dž. š., iako je Njemu sve poznato, podijelimo sve ono što nas tišti u prsima i tražimo oprost, a Uzvišeni Bog sve obuhvata Svojom milošću i znanjem - naglasio je Porić.

Muftija smatra da nas vrijeme konzumerizma i digitalne tehnologije u kojem živimo, udaljava od duhovnosti, te da je duši potrebna "duhovna hrana".

- Sve više vodimo računa o materijalnim dobrima, a zapostavljamo pravi smisao ljudskog postojanja kao Božijeg namjesnika na Zemlji. Tradicionalne vrijednosti uz koje smo odrasli, potisnuli smo ih iz svojih života, a prihvatili nametnute obrasce ponašanja i ophođenja s ljudima diktirane različitim društvenim mrežama i tzv. sviđanjem, odnosno "lajkovanjem", zapostavljajući lične i prisne međusobne kontakte. Mubarek noći su prilika da osvježimo iman, nahranimo dušu, napustimo virtualni svijet, vratimo se u realnost i sagledamo zbilju oko sebe - poručio je Porić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.