open-navfaktor-logo
search
Sigurna igra
Otvoren treći tematski park u općini Novo Sarajevo
Svečanim puštanjem balona u zrak danas je otvoren treći tematski park za djecu od tri godine u općini Novo Sarajevo.
09.10.2020. u 14:24
get url
text

Vrijednost ugovorenih i izvedenih radova na trećem tematskom parku u ulici Envera Šehovića (blok zgrada od broja 4-24) je 339.300 maraka. 

Načelnik Općine Novo Sarajevo Nedžad Koldžo naglasio da je treći tematski park i igralište površine 2.340 kvadratnih metara sa sportskim terenom za fudbal i košarku sa visokom ogradom i multifunkcionalnim sportskim podom, ograđenim dijelom za razgibavanje djece. Uz igralište je izgrađena biciklistička staza sa osnovnim saobraćajnim znakovima koji animiraju djecu za učenje vožnje na biciklima kao i osnovnim pravilima u biciklističkom saobraćaju.

Osnova igrališta je kružnica, unutar koje su montirane sprave za igru djece: penjalice, ljuljačke, klackalice i tobogani. Centralni dio igrališta je zelenim pojasom i metalnom ogradom odvojen od biciklističke staze uz koju su postavljene klupe za sjedenje i kante za otpatke. Unutar samog igrališta, kao i na zelenim površinama uz pješačke koridore, zasađena su stabala, živa ograda i cvijeće. Pored postojeće ulične rasvjete, igralište je dodatno osvjetljeno sa još četiri nova rasvjetna stuba, navodi se u saopćenju Općine Novo Sarajevo.

- Za sva tri tematska parka i igrališta koja su izgrađena u ulici Envera Šehovića koji zadovoljavaju stroge evropske norme o sigurnosti izdvojeno je jedan milion i 145.300 maraka. Protekle dvije godine izgrađena su dva tematska parka u ulici Envera Šehovića. Prvi je otvoren u septembru 2018. godine i namijenjen je djeci svih uzrasta, a prilagođen je djeci sa poteškoćama u razvoju, odnosno umanjenim tjelesnim sposobnostima. U tom tematskom parku i igralištu je ugrađena meka gumena podloga  koja omogućava sigurno igranje, a sadrži i zelenu površinu sa klupama i stolovima za odmor. Od rekvizita su ugrađeni, klackalice, ljuljačke, njihalica i vrtuljak prilagođene djeci sa poteškoćama u razvoju. Asfaltirane su i pješačke staze oko igrališta u stambenom bloku, te postavljeni novi stubovi javne rasvjete. Za djecu uzrasta od šest godina i više izgrađen je drugi tematski park koji je otvoren u oktobru 2019. godine - kazao je Koldžo.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.