open-navfaktor-logo
search
Sarajevo
Otvorena izložba "Diplomatski put Alije Izetbegovića"
Izložba "Diplomatski put Alije Izetbegovića", na kojoj se posjetioci mogu upoznati s radom prvog predsjednika Predsjedništva Bosne i Hercegovine Alije Izetbegovića u kontekstu jačanja pozicije BiH na međunarodnoj sceni, otvorena je danas u Sarajevu.
28.10.2021. u 13:09
get url
text

U saradnji s općinom Novi Grad Sarajevo, događaj je organizovala JU Muzej Alija Izetbegović.

Taib Džemidžić, naučni radnik i istraživač u JU Muzej Alija Izetbegović, podsjetio je da je izložba prvi put prezentirana javnosti u maju ove godine.

- Izložba je koncipirana od 30 panela koji hronološki i tematski prate diplomatski put naše zemlje, a konkretno i diplomatski put Alije Izetbegovića u najkritičnijim godinama za opstanak naše države. Od maja do danas, obišla je nekoliko gradova u BiH kao i susjednim zemljama - pojasnio je Džemidžić.

U okviru izložbe građani imaju priliku upoznati rad Alije Izetbegovića u kontekstu jačanja pozicije Republike Bosne i Hercegovine na međunarodnom planu.

Izložba je tematski podijeljena na tri dijela: period prije agresije, ratni put i postdejtonsko razdoblje diplomatskog djelovanja prvog predsjednika Predsjedništva nezavisne Republike Bosne i Hercegovine.

Džemidžić je kazao da je cilj izložbe pokazati kako je tekla afirmacija jedne države u nastanku u najkritičnijim godinama.

Smatra da je jako bitno organizovati ovakve izložbe, prvenstveno kako bi se mlađim generacijama skrenula pažnja da ovo što danas imamo je posljedica truda koji je uložen u tim najkritičnijim godinama.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.