open-navfaktor-logo
search
Turska
Otvorena izložba "Svjedok" o genocidu u Srebrenici bosanskohercegovačkog autora Adisa Lukača
U turskom gradu Bursi sinoć je otvorena izložba "Svjedok" o genocidu u Srebrenici, bosanskohercegovačkog umjetnika Adisa Lukača.
20.07.2022. u 13:11
get url
text

Izložba u Bursi, kulturnoj prijestolnici turskog svijeta, otvorena je u saradnji Međunarodne organizacije turkijske kulture (TURKSOY), Grada Bursa i Grada Sarajeva.

Radi se o postavci slika, crteža i skulptura (18 radova) koja se temelji na temi genocida u Srebrenici te se fokusira na motiv zbijega kao fragment i simbol užasa i traume koju je proizveo i koju još proizvodi eho tog tragičnog događaja.

Svečanosti otvorenja izložbe prisustvovali su generalni sekretar TURKSOY-a Sultan Raev, ambasador Bosne i Hercegovine u Turskoj Adis Alagić, pomoćnica gradonačelnice Sarajeva Amina Dervišbegović, zastupnik u turskom parlamentu iz grada Bursa i predsjednik Međuparlamentarne grupe prijateljstva Turske i BiH Refik Ozen, zamjenik gradonačelnika Burse i brojni gosti.

U uvodnom govoru Raev je izrazio želju da Bosna i Hercegovina unaprijedi odnose sa zemljama članicama TURKSOY-a u svim oblastima, ukazujući na to kako je danas otvorena izložba veoma važna.

- Smatram da se ljudska tragedija koja se dogodila u Srebrenici prije dvadeset sedam godina pred očima svijeta ne smije i ne treba zaboraviti. Izložba "Svjedok", koja otkriva tu brutalnost odmah nakon Dana sjećanja 11. jula, nedvojbeno se prvi put nakon Bosne i Hercegovine održava u Turskoj, a ove godine posebno u Bursi. Iskreno zahvaljujem gospodinu Lukaču na ovoj posebnoj izložbi na temu Srebrenice - poručio je Raev.

Ambasador Alagić također je otvorenje izložbe ocijenio kao vrlo značajan događaj.

- Moramo nastaviti pričati o tome šta se dogodilo u Srebrenici i prenositi budućim generacijama kako se ovakve nesreće više ne bi ponavljale - zaključio je Alagić zahvalivši organizatorima izložbe na podršci i posjetiocima.

Izložba se može posjetiti u Umjetničkoj galeriji Sefik Bursali do 30. jula.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.