open-navfaktor-logo
search
Stolac
Otvorena peta Stolačka tarča
U programu učestvuje 15 viteških grupa iz BiH, Hrvatske, Slovačke i Rumunije
10.05.2019. u 20:35
get url
text

Peto izdanje srednjovjekovnog sajma "Stolačka tarča" na kojemu će se kroz dva dana predstaviti 15 viteških grupa iz BiH, Hrvatske, Slovačke i Rumunije na starom gradu Vidoškom iznad Stoca svečano je u petak nakon defilea viteških grupa otvorio predsjednik Vlade Hercegovačko-neretvanskog kantona Nevenko Herceg.

Član viteške grupe "Vitezovi hercega Stjepana Kosače" iz Stoca Ante Vujnović ocijenio je kako je ovo prva srednjovjekovna manifestacija u BiH.

- Stolac se danas lagano izdiže iz pepela i postaje turistička destinacija i kroz ovih pet godina održavanja Tarče uspjeli smo senzibilizirati širu javnost, odnosno posjetioce za Stolac - kazao je Vujnović.

Istakao je kako će se kroz ovu manifestaciju promovirati te pokušati oživjeti stari grad Vidoški, ali i srednji vijek.

- Imamo 15 viteških grupa, a posebno nam je drago što ove godine po prvi put gostuje i grupa vitezova iz Rumunije koja nas je sama pronašla i izrazila zainteresiranost za Stolačku tarču, što znači da se sav trud koji ulažemo svih ovih godina prepoznao - kazao je Vujnović.

Predsjednik Vlade HNK Nevenko Herceg ustvrdio je kako se Stolačkom tarčom oživljava duh srednjeg vijeka i vremena hercega Stjepana Kosače.

- Ovaj srednjovjekovni sajam čuva od zaborava uspomenu na našu dugu i bremenitu prošlost. Tarča ne samo da doprinosi očuvanju naše kulturno-historijske baštine nego postaje i sve prepoznatljivija turistička atrakcija - kazao je Herceg.

Dodao je kako je sve te vrijednosti prepoznala i Vlada HNK-a koja od samog početka pokazuje neupitnu spremnost za podršku Tarči.

- Ova manifestacija osim što čuva bogatu historijsku i kulturnu baštinu također promovira opće ljudske i civilizacijske vrijednosti i doprinosi našem snažnijem privrednom, a posebno turističkom razvoju - istakao je Herceg.

Načelnik općine Stolac Stjepan Bošković ocijenio je kako ova manifestacija ne bi bila moguća bez podrške svih nivoa vlasti, kao i učesnika koji će kroz ova dva dana predstaviti sebe, svoje vještine, ali i svim prisutnima pokušati približiti srednji vijek.

- Nadam se kako će sve ono što su učesnici Stolačke tarče donijeli sa sobom iz svojih mjesta, iz svojih zemalja i sve ono što će nam prezentirati zapravo biti pozivnica svima da dođu i na slijedeću, šestu Tarču - kazao je Bošković.

Inače na ovoj manifestaciji osim brojnih nastupa, borbi i predstava održavat će se i srednjovjekovna likovna radionica, radionica plesa za djecu, radionica streličarstva, kao i radionica keramike.

Također, bit će demonstrirano i predstavljeno rukovanje i pucanje iz vatrenog oružja, u velikoj kuli će biti otvorena i tamnica za posjetitelje dok je vrhunac programa uprizorenje Bitke za Vidoški grad, nakon čega će uslijediti Vatreni show te nastup DJ-eva.

Organizatori ovog događaja su Javna ustanova Radimlja, Općina Stolac i Vitezovi hercega Stjepana Kosače iz Stoca.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.