open-navfaktor-logo
search
Svečano
Otvorena zgrada Ambasade BiH u Ankari: Nastaviti unapređivanje odnosa dviju zemalja
Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Igor Crnadak smatra kako bi revidiranim Ugovorom o slobodnoj trgovini BiH i Republike Turske bila otvorena vrata još bržem razvoju ekonomskih odnosa dvije zemlje
22.10.2019. u 13:59
get url
text

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine (BiH) Igor Crnadak u utorak je svečano otvorio zgradu Ambasade BiH u Ankari. Prilikom današnje ceremonije otvorenja ambasade u Ankari Crnadak je rekao da je ovaj čin još jedan dokaz da smo trajno opredjeljeni za unapređenje odnosa BiH i Republike Turske.

Ministar je naglasio da je glavni zadatak u narednom periodu unapređenje ekonomije i međusobne trgovinske razmjene. Izrazio je nadu da će rad Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH uskoro biti odblokiran, kako bi bio ratifikovan revidirani Ugovor o slobodnoj trgovini BiH i Republike Turske. Njime bi, kako je objasnio, bila otvorena vrata još bržem razvoju ekonomskih odnosa BiH i Turske. 

-BiH i Turska dostigle su jednu milijardu KM vanjskotrgovinske razmjene u prošloj godini, a nadam se da bismo primjenom ovog ugovora u narednim godinama stigli i do dvije milijarde KM. BiH će, također, nastaviti da unapređuje i političke odnose sa Republikom Turskom, koja je važan partner i BiH i regionu - rekao je Crnadak, saopćeno je iz Ministarstva vanjskih poslova BiH.

Ministar je pozdravio potpisivanje protokola o izgradnji autoputa Sarajevo - Beograd i pozvao preduzeća iz Turske da investiraju u BiH, posebno u oblasti infrastrukture, poljoprivrede, energije, turizma i hrane.

Ceremoniji svečanog otvaranja Ambasade prisustvovali su izaslanik predsjednika Republike Turske Recepa Tayyipa Erdogana Sabri Demir, predsjednik parlamentarne grupe prijateljstva BiH i Turske Refik Ozen, u ime Vlade Republike Turske ministar omladine i sporta Mehmet Kasapoglu, brojni predstavnici diplomatskog kora u Ankari.

Zgradu ambasade u Ankari BiH je dobila procesom sukcesije imovine bivše SFRJ, Rezolucijom Komiteta za raspodjelu diplomatsko-konzularne imovine iz 2006. godine. Renoviranje objekta finansirale su gradske vlasti u Ankari.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.