open-navfaktor-logo
search
Svečano
Otvoreno Odjeljenje pedijatrije Opće bolnice u Sarajevu
Moderno Odjeljenje pedijatrije smješteno je na površini od 740 kvadratnih metara, a čine ga Odsjek za prijem i dnevnu bolnicu, Odsjek za opću pedijatriju i Odsjek za neonatologiju
02.10.2019. u 13:15
get url
text

U Općoj bolnici "Prim. dr. Abdulah Nakaš" svečano je otvoreno Odjeljenje pedijatrije, prvi put formirano od osnivanja bolnice, javlja Anadolu Agency (AA). Moderno Odjeljenje pedijatrije smješteno je na površini od 740 kvadratnih metara, a čine ga Odsjek za prijem i dnevnu bolnicu, Odsjek za opću pedijatriju i Odsjek za neonatologiju.

Dnevna bolnica Odjeljenja pedijatrije je novina, a uz to je i pedijatrijsko savjetovalište. Direktor Opće bolnice "Prim. dr. Abdulah Nakaš" Zlatko Kravić podsjetio je da se prije tri godine rodila ideja da bi ovdje mogla biti pedijatrija.

-Ideja se rodila vrlo jednostavno. Naši pedijatri su se žalili da su strašno opterećeni poslom. Dobili smo 2,4 miliona KM sredstava - rekao je Kravić navodeći da je možda najteži dio posla bio naći kadar.

Tada su odlučili da iz drugih sredina dovedu ljekare.

-Od Bihaća do Konjica uspjeli smo dobili po jednog pedijatra koji su željeli isprobati novi pristup pedijatriji, novu opremu, što i jeste naš cilj. Ovdje je naših novih sedam pedijatara, sa dva stara - izjavio je Kravić.

Prema njegovim riječima, Odjeljenje raspolaže sa 15 terapeutskih kreveta, a buduće pacijente će liječiti devet pedijatara, dvije glavne i 16 pedijatrijskih sestara, koji će pružati sekundarni nivo zdravstvene zaštite.

-Toj djeci treba omogućiti da se osjećaju kao kod kuće - dodao je Kravić.

Svečanom otvaranju prisustvovao je i predsjedavajući Skupštine Kantona Sarajevo Elmedin Konaković.

-Koliko god da dobre ideje imate i koliko god para da imate, ako nemate ljude koji takve ideje mogu pretvoriti u stvarnost, ništa vam to ne znači - pojasnio je Konaković govoreći o menadžmentu u zdravstvu.

{$galerijaFotografija}

Ministarstvo zdravstva Kantona Sarajevo osiguralo je iz budžeta za 2019. godinu finansijska sredstva potrebna za nabavku opreme, dok je prethodne godine osiguralo sredstva za rekonstrukciju prostora. Ministrica zdravstva u Vladi Kantona Sarajevo Amela Sofić ukazala je na značaj otvaranja pedijatrijskog odjeljenja ne samo u Sarajevu nego bilo gdje u svijetu.

-Otvoriti pedijatrijsko odjeljenje bilo gdje, u bilo kojoj državi, je državnički čin. Od danas, naš grad posjeduje još jedno dječije odjeljenje čime nastavljamo razvijati pedijatriju u našem kantonu - poručila je Sofić.

Projekt od velikog javnog značaja pomogla je i kompanija Coca-Cola, koja je danas donirala inkubator za prijevremeno rođenu djecu, ali i studentice Akademije likovnih umjetnosti u Sarajevu Semra Zaimović, Šejla Manjgafić i Amna Delić, koje su besplatno oslikale prostor pedijatrije omiljenim likovima iz crtanih filmova da bi boravak pacijentima u toj zdravstvenoj ustanovi bio što ugodniji. Direktor prodaje Coca-Cole Mirza Selimhodžić rekao je da je današnji dan vrlo značajan za Opću bolnicu i Kanton.

-Ponosni smo na činjenicu da imamo priliku pružiti podršku u okviru našeg projekta i uručiti ovu vrijednu donaciju i na taj način olakšati svakodnevnu borbu ljekara za dobrobit prijevremeno rođenih beba - pojasnio je Selimhodžić.

Pedijatrija Opća bolnica - 2. 10. 2019.
1 od 12
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.