open-navfaktor-logo
search
Zakonske pogodnosti
Ova institucija daje konačnu riječ ko može imati beneficirani radni staž
Ko donosi odluku u Federaciji Bosne i Hercegovine o tome ko može imati beneficirani radni staž, odnosno, ranije otići u penziju, pitanja su koja su redakciji Faktora uputili čitatelji.
13.07.2023. u 07:38
get url
text

- Što se tiče beneficiranog staža, ili staža osiguranja sa uvećanim trajanjem, Zakon o penzijskom i invalidskom osiguranju je definirao da na prijedlog nosioca osiguranja, odluku o radnim mjestima na kojima se staž osiguranja računa sa uvećanim trajanjem, pravilnikom utvrđuje Federalno ministarstvo rada i socijalne politike - govori nam Tomislav Kvesić, portparol Federalnog zavoda za penzijsko i invalidsko osiguranje.

Dodaje kako je Zakon o PIO-u definirao da radna mjesta na koja se primjenjuje staž osiguranja sa uvećanim trajanjem su ona na kojem je rad naročito težak, opasan i štetan po zdravlje, radno mjesto sa naročito povećanim rizikom.

- Može se utvrditi da je to radno mjesto, odnosno posao, na kojem postoje štetni utjecaji na zdravstveno stanje i radnu sposobnost osiguranika i pored toga što su primijenjene sve opće i posebne mjere zaštite i zdravlja na radu utvrđene propisima, kao i druge preventivne mjere koje mogu utjecati na otklanjanje i smanjivanje štetnih utjecaja. Zatim, da se posao obavlja u uvjetima štetnih utjecaja u neprekidnom toku procesa rada.

Potom, kao radno mjesto, odnosno posao na kojem osiguranik poslije određenih godina života ne može uspješno da obavlja svoju profesionalnu djelatnost, može se utvrditi radno mjesto, odnosno posao u onim zanimanjima u kojima, zbog prirode i težine posla, fiziološke funkcije organizma opadaju u toj mjeri da onemogućavaju dalje uspješno obavljanje te profesionalne djelatnosti - objašnjava Kvesić.

Beneficirani radni staž imaju naprimjer rudari, demineri, građevinski radnici, policajci, vojska, određena kategorija vozača, čak i neki komunalni radnici. Zatim, radnici koji su izloženi štetnim zračenjima, poput uposlenika na odjelima radiologije u zdravstvenim institucijama...

- Nije za svaki posao isti iznos uvećan. Maksimalno može biti šest mjeseci beneficije po godini staža osiguranja. Što se tiče ličnih bodova kod izračuna penzije, bodovi se utvrđuju na temelju plaće, odnosno, plaće radnika i prosječne plaće za svaku godinu ostvarenog staža osiguranja. Dakle, nema posebnog propisa o iskazanom broju ličnih bodova za beneficirani staž - navodi Kvesić.

Dakle, osobe koje obavljaju rizične i opasne poslove za 30 godina staža mogu dobiti bodove za 40 godina. Odnosno, umjesto jedne godine staža mogu imati maksimalno godinu i po.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.