open-navfaktor-logo
search
Kraj mandata
Ovaj saziv Skupštine KS obilježili stranački transferi, rasprave, psovke, performansi...
Do Općih izbora koji će biti održani u oktobru Skupština Kantona Sarajevo zasjedat će još jednom i tako privesti kraju 54. radnu sjednicu koja će biti i posljednja u ovom sazivu.
03.09.2022. u 21:21
get url
text

Skupština Kantona Sarajevo četiri prethodne godine često je bila tema u medijima i društvenim mrežama, a mnogi su, pa čak i zastupnici ovaj saziv Skupštine KS nazivali koridom, reality showom i slično.

Ovaj mandat obilježile su brojne rasprave koje su ponekad znale biti i na ivici fizičkog obračuna. Tako su zastupnici jedne prilike u hodniku Skupštine spriječili fizički obračun između Harisa Zahiragića i Amela Mekića kada je Mekić Zahiragiću navodno psovao i prijetio da će ga udariti.

Sjednice Skupštine KS često su bile i na ivici kvoruma, a dešavalo se da se i to da se zbog nedostatka kvoruma sjednice prekidaju, što je izazivalo oštru raspravu među zastupnicima. Sarajevska "Trojka" koja ima većinu u Skupštini KS optuživala je opoziciju zbog nedostatka kvoruma, a opozicija je odgovarala da oni nisu dužni čuvati kvorum jer ne pripadaju aktuelnoj većini.

VEZANI TEKST - Poturak "Trojki" donio po tri metle i lopate i poručio: Počnite konačno raditi!
 

Skupštinski zastupnici izazvali su i revolt građana kada su izglasali odluku da se učenici mogu vratiti u školske klupe, ali su oni ipak zbog straha od širenja koronavirusa sjednice Skupštine održavali online.

Bilo je tu i raznih performansa, a najupečatljiviji je izveo Dževad Poturak koji je na sjednicu donio lopate i metle kako bi premijeru KS Edinu Forti skrenuo pažnju da počne raditi svoj posao.

Ovaj saziv obilježili su i brojni stranački transferi. NiP-ov zastupnik Senad Hasanović promijenio je čak tri stranke u osam mjeseci. U novembru 2021. godine napustio je Demokratsku frontu, a već u decembru pristupio je Stranci za BiH. To nije dugo potrajalo te je nakon šest mjeseci promijenio stranački dres i prešao u Narod i pravdu. 

Amra Junuzović-Kaljić bila je član Narodno evropskog saveza, ali je prošle godine pristupila Narodu i pravdi. Aljoša Čampara napustio je SDA te prešao u NiP, a Damir Nikšić je iz SDP-a prvobitno otišao u samostalne zastupnike, da bi prije nešto više od mjesec dana pristupio Našoj stranci.

VEZANI TEKST - Haos u Skupštini KS: Mekić psovao majku Zahiragiću, fizički nasrnuo na njega
 

Našu stranku je u međuvremenu napustio Damir Marjanović i od tada je Marjanović samostalni zastupnik.

Demokratsku frontu osim Hasanovića napustio je i Sead Milavica, koji je pristupio Stranci za BiH, a jedina koja je ostala u DF-u u Skupštini KS dok joj se nije priključio Mirza Čelik je Bibija Kerla. Mirza Čelik napustio je SDA, jedno vrijeme je djelovao kao samostalni zastupnik, a zatim je pristupio DF-u.

Zastupnik Dževad Poturak nedavno je napustio SBB i najavio povlačenje iz politike nakon isteka ovog mandata.

VEZANI TEKST - Još posla za Ustavni sud, Klub SDA u Skupštini KS podnijet će apelaciju zbog Zakona o visokom obrazovanju
 

Ustavni sud Federacije Bosne i Hercegovine imao je pune ruke posla kada je u pitanju Skupština i Vlada KS. U prvom dijelu mandata Fortine Vlade Ustavni sud je Zakon o provjeri podataka imovine nosilaca javnih funkcija u KS na kojem je radila tadašnja ministrica pravde i uprave Lejla Brčić, Ustavni sud FBiH 18. juna 2019. godine proglasio neustavnim. I u septembru 2019. godine Ustavni sud FBiH je ocijenio da je Skupština KS prekršila Poslovnik o radu Skupštine KS, Ustav KS, te Ustav FBiH prilikom usvajanja autentičnog tumačenja člana 138. stav 7. Zakona o visokom obrazovanju KS.

U aprilu ove godine Ustavni sud Federacije BiH proglasio je neustavnim Zakon o ministarstvima i drugim organima uprave Kantona Sarajevo jer, kako se navodi, nije u skladu sa Ustavom FBiH jer, kako se navodi u presudi, postupak njegovog donošenja nije proveden u skladu sa Poslovnikom Skupštine KS. Međutim, tome nije kraj. Zastupnici iz Kluba SDA najavili su da će podnijet novu apelaciju Ustavnom sudu zbog novo Zakona o visokom obrazovanju KS koji je izglasan prije nekoliko dana. Zastupnici iz Kluba SDA upozorili su da je ovaj zakon donesen na neustavan način, te da je procedura donošenja u suprotnosti s poslovnikom Skupštine Kanton Sarajevo s obzirom da je amandmane uložilo Ministarstvo za visoko obrazovanje i mlade prema Vladi KS.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.