open-navfaktor-logo
search
Čuvaju tradiciju
Ovakav ćilim nema niko osim u općini Bosanski Petrovac
Inspirisan očuvanjem tradicije i običaja, iscrtali bosanski ćilim na ulazu u zgradu Općine
18.10.2019. u 19:19
get url
text

Inspirisan očuvanjem tradicije i običaja, općina Bosanski Petrovac, na čelu sa načelnikom Dejanom Prošićem postavila je bosanski ćilim na sam ulaz u zgradu Općine. Kako poručuju iz ove općine, projekat iscrtavanja bosanskog ćilima je vrhunski primjer talenta i kreativnosti u promociji trajnih i autohtonih vrijednosti.

Naime, u Bosanskom Petrovcu generacijama se njegovalo ručno tkanje vunenih ćilima koji su predstavljali sastavni dio života prijašnjeg stanovništva. Ova bosanska tradicija koja se prenosila sa koljena na koljeno na samom je pragu izumiranja.

Sedija Spahić, poznata bosanskopetrovačka tkalja, posebno je oduševljena ćilimom koji krasi zgradu, ističući da i danas iz ljubavi izrađuje ćilime oživljavajući svaki put ovu
manulenu manufakturu koja je nekada mnogima bila osnovni izvor prihoda, jer se, prema Sedijinim riječima prije nije mogla zamisliti kuća bez tkalačkog stana.

Lokalna zajednica na čelu sa načelnikom Prošićem na ovaj način se bori da taj najupečatljiviji simbol ovog kraja ne utihne.

- Došli smo na ideju da na gornjem dijelu platoa uradimo nešto unikatno, a to je nešto po čemu je Bosanski Petrovac prepoznatljiv, riječ je o umjetničkom radu koji oslikava ćilim - izjavio je načelnik Prošić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.