open-navfaktor-logo
search
Toliko o najavama
Ovako izgleda borba protiv korupcije Vlade FBiH: Za Palatu pravde samo dva umjesto 20 miliona KM
Iako je dolaskom na vlast premijer Federacije BiH Nermin Nikšić najavljivao snažnu borbu protiv korupcije, u budžetu FBiH za ovu godinu vidjeli smo kako će to izgledati u praksi.
07.02.2024. u 21:54
get url
text
Sud, ilustracija
Sud, ilustracija

VEZANI TEKST - Formirana jedinica koja će raditi na osiguranju trajnog smještaja Federalnog tužilaštva i Vrhovnog suda FBiH

Umjesto da se izdvoji 20 miliona KM za izgradnju Palate pravde Federacije BiH, planirana su dva miliona KM na što su ukazali pojedini federalni parlamentarci tokom rasprave o prijedlogu budžeta FBiH za 2024. godinu.

- Ono što je meni zaparalo oči u prijedlogu budžeta su stavke koje se tiču borbe protiv korupcije jer je premijer Nermin Nikšić tako žestoko najavio borbu protiv korupcije. Ja kroz ovaj budžet tu borbu ne mogu uopće da vidim. U Federalnom ministarstvu pravde za projekat izgradnje Palate pravde FBiH bilo je planirano 20 miliona KM, što je u suštini bio i zahtjev budžetskih korisnika - navela je na sjednici 24. januara zastupnica Jasmina Bišćević Tokić (SDA) u Zastupničkom domu Parlamenta Federacije BiH.

U januaru 2023. godine tadašnji premijer Federacije Bosne i Hercegovine Fadil Novalić i predsjednik Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH Halil Lagumdžija potpisali su Memorandum o saradnji između Vlade FBiH i VSTV-a BiH.

Ovaj dokument se odnosi na uspostavu i izgradnju "Palate pravde Federacije BiH", novog i namjenski izgrađenog objekta u koji će biti smješteni Federalno tužilaštvo i Vrhovni sud FBiH sa posebnim odjelima, kao i Sudska policija FBiH.

VEZANI TEKST - Novalić i Lagumdžija potpisali Memorandum o saradnji Vlade FBiH i VSTV-a BiH

Potpisanim Memorandumom, tada je rečeno, "stvaraju se i uvjeti za uspostavljanje Posebnih odjela za suzbijanje korupcije, organiziranog i međukantonalnog kriminala pri Federalnom tužilaštvu i Vrhovnom sudu FBiH, kao i osiguranje uvjeta za provedbu Zakona o suzbijanju korupcije i organiziranog kriminala u FBiH. Navedeno uključuje osiguranje neophodnih prostornih kapaciteta, opreme i materijalno-tehničkih sredstava za rad Federalnog tužilaštva i Vrhovnog suda FBiH sa Posebnim odjelima".

- Umjesto tih 20 miliona KM i te borbe protiv korupcije koju je najavio premijer Nikšić, dobili smo svega dva miliona KM. Znači, 18 miliona KM je skinuto sa Palate pravde FBiH. Ne samo da je skinuto 18 miliona KM nego je smanjeno zapošljavanje također. Moram napomenuti da je bivša vlada 55 ljudi zaposlila, ovaj put je samo 15 predviđeno i ja mislim da ovo nije put da se borimo protiv korupcije ovo je put da ostanemo na kojem je Bosna i Hercegovina i dalje - kazala je Bišćević Tokić.

VEZANI TEKST - Novalić godinama šalje urgencije, rukovodstvo Doma naroda ne želi dati na glasanje zakon bitan u borbi protiv korupcije

Vlada Federacije BiH je 23. marta 2023. godine prihvatila informaciju Službe za zajedničke poslove organa i tijela FBiH, te donijela rješenje o formiranju Jedinice za implementaciju projekta izgradnje Palate pravde Federacije Bosne i Hercegovine.

Zadatak Jedinice je da aktivno radi na osiguranju trajnog rješenja smještaja Federalnog tužilaštva i Vrhovnog suda FBiH sa Posebnim odjelima, kao i Sudske policije FBiH, odnosno provedbi projekta izgradnje Palate pravde Federacije BiH...

Sa usvojenih 2.000.000 KM teško.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.