open-navfaktor-logo
search
Premijer HNK
Ovako je Herceg odgovorio na pitanje zašto je više novca otišlo Zagrebu nego Konjicu
Premijer Hercegovačko-neretvanskog kantona Nevenko Herceg upitan je danas na press konferenciji Kriznog štaba HNK zašto je Vlada HNK Gradu Zagrebu uplatila više novca za zemljotres, nego Općoj bolnici Konjicu gdje je trenutno žarište koronavirusa.
27.03.2020. u 15:19
get url
text

Herceg je vješto izbjegao odgovor.

- Prirodne nepogode, ne biraju vrijeme kad će se dogoditi. Nažalost, u jeku najveće pandemije koronavirusa u svijetu, dogodio se i potres u Zagrebu. Mi smo reagovali i na taj način pokazali suosjećanje sa tim našim narodom, stanovnicima Hrvatske, kao što smo pokazali istu empatiju prema stradanju u Albaniji - kazao je Herceg.

Iako je ponovo upitan zašto za Konjic ipak nije izdvojeno više novca, samo je kratko prokomentirao da je "odgovorio na pitanje" i dodao kako su "zdravstvene ustanove ovu situaciju dočekale bez finansijske krize".

Jučer je, na koordinacijskom sastanku Vlade i Štaba civilne zaštite Hercegovačko-neretvanskog kantona, usvojen zaključak da se bolničkim ustanovama u HNK odmah uplati iznos od 583.333,33 KM, i to: Sveučilišnoj kliničkoj bolnici Mostar 342.708 KM, JU Kantonalna bolnica "Dr. Safet Mujić" 155.750,00 KM i JU "Opća bolnica" Konjic 84.875 KM.

Vlada je donijela Odluku da se domovima zdravlja u HNK isplati pripadajući kvartalni iznos od ukupno 417.000 KM.

Uplataćeno je 100.000,00 KM koje je Vlada odobrila u svrhu pružanja jednokratne financijske potpore Republici Hrvatskoj – Gradu Zagrebu, pogođenom razornim zemljotresom.

S obzirom da je u Gradskoj vijećnici Mostara održana zajednička sjednica predsjednika Vlade HNK i Kriznog štaba HNK sa svim načelnicima i gradonačelnicima tog kantona, kao i zapovjednicima lokalnih uprava civilne zaštite na kojoj je sagledalo kompletno stanje, Herceg je nakon sastanka medijima iznio zaključke, te najavio kako su moguće i nove, strožije mjere.

- Možemo očekivati još rigoroznije mjere kako bi se spriječilo daljnje širenje epidemije koronavirusa u našem kantonu ali i u drugim područjima. Možemo se boriti samo zajednički- rekao je Herceg i zamolio da im se ne zamjeri u slučaju propusta.

Rekao je kako su općinski načelnici i gradonačelnici i Krizni štabovi s ovih područja naglasili potrebu daljih koordinacija svih tijela, striktno poštivanje propisanih pravila izolacije, samoizolacije i policijskog sata.

- Govorili smo i o utemeljenju izolatorija za moguće zbrinjavanje lakših bolesnika i oni će biti pod nadzorom Domova zdravlja u tim općinama i gradovima. Traže se strožije ograničavanje kretanja, kao korak do uvođenje karantena između gradova, kantona, i dalje- dodao je. Potvrdio je kako je u Gradu Mostaru zgrada Agencije za školovanje policijskih službenika određena kao izolatori.

- Ali imamo još nekih ponuda dobrih ljudi te ćemo obići i njih. Izolatoriji su formirani i u drugim gradovima i općinama i bit će stavljeni u funkciju ukoliko dođe do širenja epidemije - rekao je Herceg.

Istaknuo je kako su pozvali sve kantone na snažnije mjere.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.