open-navfaktor-logo
search
Preminuo u 78. godini
Ovako je Vešović govorio o prijeratnom kumu: od Karadžićevih zločina ljudska pamet staje, a usta se kamene
Istaknuti bosanskohercegovački i crnogorski pjesnik, književnik i esejist Marko Vešović preminuo je u Sarajevu u 78. godini, potvrdila je u petak njegova porodica.
18.08.2023. u 12:27
get url
text

VEZANI TEKST - Preminuo Marko Vešović

Vešović je rođen u Crnoj Gori ali najveći dio života proveo je u BiH i Sarajevu gdje je bio i tokom agresije od 1992. do 1995. godine.

Poznata je činjenica kako je u mladosti bio prijatelj sa Radovanom Karadžićem. Bili su višestruki kumovi, a s ratom u BiH i svim što se događalo kasnije postao je njegov najveći kritičar.

Od Karadžićevog SDS-a i medija pod kontrolom SDS-a bio je na samom početku rata u BiH optužen kao izdajica srpskog naroda. Tada je, na konferenciji za medije, Vešović poručio da od Karadžićevih zločina ljudska pamet staje, a usta se kamene.

U Sarajevu je završio i Filozoski fakultet na kojemu je doktorirao te predavao književnost, uključujući tu i kreativno pisanje. Radio je i kao urednik u sarajevskoj izdavačkoj kući "Veselin Masleša" koja je bila među najvećima i najproduktivnijim u bivšoj Jugoslaviji.

Govorio je i kako je Sarajevo tek u ratu istinsku prigrlio kao svoj dom bez obzira na nevolje koje su ga pratile.

- Srpski i hrvatski nacionalisti su u ratu bili i do danas ostali kršćanski fundamentalisti. Stoga kad fundamentalisti koji se krste punom šakom i sa tri prsta napadaju fundamentaliste koji klanjaju, to spada u autohtonu  bosanskohercegovačku grotesku - kazao je Vešović u jednom intervjuu iz 2011. godine.

Od njegovih važnijih djela izdvajaju se: Nedjelja, 1970.; Osmatračnica, 1976.; Sijermini sinovi, 1979.; Rodonačelnik, 1982.; Četvrti genije, 1988.; Smrt je majstor iz Srbije, 1994.; Kralj i olupina, 1996., Poljska konjica, 2002. koju je posvetio ubijenoj djevojčici svog prijatelja tokom opsade Sarajeva.

Nagrađen je sa brojnim priznanjima, između ostalih: 1970. Brankova nagrada; 1971. Nagrada Trebinjskih večeri poezije; 1979. Nagrada "Svjetlosti"; 1982. Nagrada "Svjetlosti"; 1989. Nagrada "Svjetlosti"; 1993. Fund for Free Expression Award; 1997. Otvoreno društvo BiH SOROS za knjigu eseja.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.