open-navfaktor-logo
search
Federalni revizori
Ovako se trošio novac u FUCZ-u: Na bolovanju s punom plaćom, sporni putni nalozi i korištenje vozila
Isplaćivanje pune plaće i dodatka uposlenicima Federalne uprave civilne zaštite (FUCZ) i kada su na bolovanju, nedorečeni putni nalozi, nepostojanje kontrole korištenja službenih vozila..., samo su neke od zamjerki federalnih revizora u Izvještaju o finansijskoj reviziji FUCZ-a za 2020. godinu.
14.10.2021. u 22:00
get url
text

Umjesto 992 KM, uposleniku isplaćene 1.372 KM

- Testiranjem obračuna i isplate bruto plaća i naknada za mjesec maj, august i decembar 2020. godine, utvrdili smo da se deminerima isplaćuje puna plaća sa posebnim dodatkom na posebne uvjete rada i za dane kada demineri nisu na poslu, ne obavljaju poslove deminiranja, niti su u skladu sa Pravilnikom o unutrašnjoj organizaciji, na utvrđenom mjestu rada. Također, utvrđeno je da se isplaćuje puna plaća i poseban dodatak na posebne uvjete rada i zaposlenicima koji obavljaju stručne, administrativne, tehničke i druge poslove u situaciji kada su ti zaposlenici cijeli mjesec bili na bolovanju - konstatuju federalni revizori i dodaju:

- Kao primjer navodimo obračun plaće i naknada plaće za august za zaposlenika kojem je utvrđen koeficijent za obračun plaće 2,7 i odobren poseban dodatak na plaću u visini od 45 posto, a koji je cijeli mjesec bio na bolovanju. Isplaćena mu je neto plaća u iznosu od 1.372 KM. Budući da u augustu nije radio niti jedan dan, zaposleniku je trebalo obračunati i isplatiti iznos od 992 KM.

Naknade troškova zaposlenih u prošloj godini iznosile su 619.663 KM, a odnose se na: naknade za ishranu u toku rada (324.880 KM), regres za godišnji odmor (98.635 KM), naknade za prijevoz na posao i sa posla (81.964 KM), pomoć u slučaju smrti (37.764 KM), naknadu za odvojeni život od porodice (36.439 KM), pomoć u slučaju bolesti (22.840 KM) i otpremnine zbog odlaska u penziju (17.141 KM)

Odakle su uposlenici upućivani na službeni put?

- Putni troškovi iskazani su u ukupnom iznosu od 133.766 KM. U strukturi ovih troškova najznačajnija stavka su troškovi dnevnica za službeni put u zemlji (93.584 KM). Uvidom u izdate putne naloge i izvještaje sa obavljenog službenog puta konstatovali smo da nije moguće potvrditi da li se radi o službenom putu u skladu s Uredbom o naknadama troškova za službena putovanja. Službenim putovanjem na području BiH smatra se ono prema kojem je zaposlenik upućen u mjesto udaljeno najmanje 30 km od mjesta rada. U rješenjima o rasporedu i postavljanju na radna mjesta nije vidljivo tačno mjesto (adresa) rada, te nismo bili u mogućnosti potvrditi odakle se zaposlenici upućuju na službeni put. Shodno tome, ne možemo potvrditi da su putni nalozi izdati, kao ni da su troškovi nastali po njihovom osnovu obračunati i isplaćeni u potpunosti u skladu s Uredbom i Pravilnikom o naknadama troškova za službena putovanja državnih službenika i namještenika Uprave - navode revizori.

Izdaci za usluge prijevoza i goriva u 2020. godini ukupno iznose 361.848 KM, a čine ih za dizel (278.938 KM), benzin (28.395 KM), motorno ulje (5.509 KM), za prijevoz – ski karte (34.400 KM), te izdaci za registraciju motornih vozila (14.606 KM).

Gdje su završavala službena vozila nakon radnog vremena

- Uvidom u dokumentaciju, konstatovali smo kako nisu u potpunosti ispoštovane odredbe ugovora o nabavci dizela i benzina koji su zaključeni sa dobavljačem u dijelu rabata. Uvidom u putne naloge za korištenje službenih putnih vozila konstatovali smo da nisu uredno, tačno i u potpunosti popunjavani. Evidencije nisu potpune jer nedostaju podaci o pređenim kilometrima, broju putnika u vozilu, te brojevi faktura dobavljača za nabavljeno gorivo, ne odgovaraju dani upućivanja na službeni put sa evidencijom o korištenju službenih vozila i datumom fakture za
gorivo - navode revizori i dodaju:

- Iako je Pravilnikom utvrđeno da jedino direktor Uprave ima pravo na korištenje službenog putničkog automobila 24 sata dnevno, ne možemo potvrditi da se sva vozila po završetku radnog vremena, odnosno po završetku radnih zadataka parkiraju na predviđenim mjestima za parkiranje. Uzimajući u obzir značajan iznos izdataka za gorivo u 2020. godini, kao i značajan broj službenih vozila u Upravi, smatramo da nisu uspostavljene adekvatne interne kontrole utroška goriva i korištenja službenih vozila.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.